Bloomberg: H ήττα του Τσίπρα στη μάχη για την Attica Bank ενισχύει τον Στουρνάρα

Bloomberg: H ήττα του Τσίπρα στη μάχη για την Attica Bank ενισχύει τον Στουρνάρα Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

«Στη μάχη μεταξύ του διοικητή της κεντρικής τράπεζας στην Ελλάδα και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρώτος φαίνεται να βγαίνει νικητής στον τελευταίο γύρο, αποκτώντας έτσι ακόμη ένα εφόδιο σε περίπτωση που τρέφει φιλοδοξίες για επιστροφή στην πολιτική», σημειώνει το Bloomberg στο δημοσίευμα που σχολιάζει το ζήτημα της Attica Bank και όσα ακολούθησαν με τα τις εξελίξεις με τη συνάντηση των δύο αντρών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο κ. Στουρνάρας, πρώην υπουργός Οικονομικών, απείλησε ότι θα επιβάλλει επίτροπο στην Attica Bank αν δεν διοριζόταν ο υποψήφιος του στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η κίνηση αυτή αναστάτωσε την κυβέρνηση, η οποία βλέπει την Attica ως όχημα ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς αποτελεί την μοναδική τράπεζα που δεν βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αντιμέτωπα με την απειλή Στουρνάρα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Attica υποστήριξαν την πρόταση Στουρνάρα (Θ. Πανταλάκης), ενισχύοντας την θέση του διοικητή της ΤτΕ ο οποίος έχει κατά το παρελθόν αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε πολλά θέματα, από την βαριά φορολογική πολιτική που ακολουθεί μέχρι και τους χειρισμούς του με τους δανειστές.» προσθέτει το δημοσίευμα του Bloomberg.

«Ένας ψυχρός πόλεμος μεταξύ των δύο, που κατά καιρούς καταλήγει σε αψιμαχίες, είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο κος Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση υπάρχουν πολλές φωνές που θέλουν να δουν την απομάκρυνση του Στουρνάρα, αλλά η ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό γιατί έχει την υποστήριξη της ΕΚΤ.» προσθέτει ο καθηγητής.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κο Στουρνάρα στο Μαξίμου και στις εκατέρωθεν δηλώσεις που έγιναν μετά. Σημειώνει επίσης τα όσα αποκαλύφθηκαν στο πόρισμα σχετικά με τον κο Καλογρίτσα και τα δάνεια του από την Attica Bank, αλλά και το γεγονός πως κέρδισε με την προσφορά του μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στη δημοπρασία της κυβέρνησης. Eπιπλέον αναφέρεται και το πώς ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης που θεωρείται πρόσωπο  κοντά στον Καλογρίτσα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Τρίτη κατηγόρησε τον κο Στουρνάρα πως προσπαθεί να ρίξει "λάσπη" στο διαγωνισμό δημοπρασίας τηλεοπτικών αδειών.

«Για όλες τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι ο Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ασυλία του ως διοικητής της ΤτΕ για να κάνει πολιτικά παιχνίδια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πλέον να κινείται πολύ προσεκτικά όταν έχει να κάνει μαζί του» σημείωσε ο κ. Χατζής κάνοντας λόγο για ήττα της κυβέρνησης και νίκη Στουρνάρα στο θέμα της Attica Bank. «Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική», κατέληξε.

Τέλος, το Bloomberg παραθέτει εν συντομία το πολιτικό παρελθόν του κεντρικού τραπεζίτη και αναφέρεται στη θητεία του ως επικεφαλής του Υπ. Οικονομικών. «Έχει καλό όνομα στην ευρωπαϊκή ελίτ και πιστεύεται ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν τα πήγε άσχημα », δήλωσε ο κος Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο σημειώνει πως το να «δηλώνεται ως τεχνοκράτης είναι  καλό πράγμα στις μέρες μας στην Ελλάδα, επειδή δίνει την εντύπωση ότι είναι αμερόληπτος. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να υποθέσουμε ότι ο κ Στουρνάρας είναι  τεχνοκράτης, γιατί  έχει υπάρξει μέσα και έξω από κυβερνητικές θέσεις», καταλήγει.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλα Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακά

Πολιτική / Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Το κόμμα δεν αντέχει να καταβάλλει μισθούς σε όσους δεν προσφέρουν υπηρεσίες

«Το μήνυμα είναι ότι το κόμμα δεν αντέχει οικονομικά να καταβάλλει μισθούς σε πρόσωπα που δεν προσφέρουν υπηρεσίες», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου για την υπόθεση Γιώργου Τσίπρα
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

Πολιτική / Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

«Ήταν δέσμευση που είχα αναλάβει προεκλογικά 33% όσο ήταν και πέρσι. Κινούμαστε λίγο πολύ στο όριο που μας έχει προσδιορίσει η ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπολογίζει τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων περί τα 300 εκατομμύρια
NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

«Δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους» η αιχμή Τσίπρα για Κασσελάκη - Η συνέντευξη που οδήγησε στην εκπαραθύρωση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού
NEWSROOM
Κασσελάκης για Κούγια: «Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή Λύτρα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Κούγια: «Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή Λύτρα»

«Δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης
NEWSROOM