Απεργία την Πρωτομαγιά

Πόλεμος κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης με τις δηλώσεις Παυλόπουλου για το "νόμισμα"

Πόλεμος κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης με τις δηλώσεις Παυλόπουλου για το "νόμισμα" Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
1

"Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, καθώς και την ανάγκη ενότητας. Το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο", υπογράμμισε σε χθεσινή ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του ως Επιτίμου Δημότη του δήμου Άργους-Μυκηνών. "Η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος»" τόνισε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Η συγκεκριμένη δήλωση του ΠτΔ έχει προκαλέσει τεράστια σύγχυση στον πολιτικό κόσμο, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά προς την κυβέρνηση που δεν πήρε εξαρχής θέση σε αυτό και την κυβέρνηση να απαντά κάνοντας λόγο για "κινδυνολογία" και "στοχοποίηση" του Προκόπη Παυλόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα, σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει «κινήσεις πανικού» σε κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «στην προσπάθειά της να σερβίρει το ξαναζεσταμένο πιάτο της κινδυνολογίας, η αντιπολίτευση φτάνει στο σημείο να στοχοποιήσει ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Δεν μας προκαλεί πλέον καμία έκπληξη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ούτε η ανεύθυνη και μικροπολιτική στάση της ΝΔ που επενδύει στην καταστροφή, ούτε βέβαια η στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που ακολουθούν ασθμαίνοντας τη ΝΔ». «Τέτοιες κινήσεις μαρτυρούν μόνο πανικό», σημειώνει.

Από την μεριά της η Νέα Δημοκρατία, σε απάντηση της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει την κινδυνολογία στο "πλάνο Β" που είχε ζητήσει πέρσι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης Τσίπρα - Βαρουφάκη. Μαθήματα υπευθυνότητας από ένα Kόμμα ανεύθυνων, ψευτών και επικίνδυνων για τη χώρα δεν δεχόμαστε. Αντί, λοιπόν, για μαθήματα άνευ ουσίας, το μόνο που έχουν να προσφέρουν στην πατρίδα είναι να φύγουν τώρα. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα για την οικονομία, τους πολίτες, την Ελλάδα».

 

Βέβαια ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει αμετακίνητα την εθνική στρατηγική επιλογής για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα μιας ισχυρής Ευρώπης. "Την επιλογή αυτή οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι, χωρίς να δίνουμε αφορμές για παρερμηνείες", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Τις δηλώσεις Παυλόπουλου και την στάση της κυβέρνησης σχολίασαν όμως και το ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για αφωνία της κυβέρνησης στην «περίεργη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμισμα», όπως αναφέρει, λέγοντας πως προκαλεί εντύπωση και αναρωτιέται «πού το πάνε». Το Ποτάμι επίσης σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: "Κάθε δήλωση αποκτά ιδιαίτερο νόημα στη χρονική συγκυρία που γίνεται. Μολονότι δεν θα διαφωνήσει κάποιος με την ουσία της φράσης του Προέδρου της Δημοκρατίας "η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον άνθρωπο" οι αναφορές περί νομίσματος στο μέσον μιας ατελέσφορης διαπραγμάτευσης δίνουν λαβή για δεύτερες σκέψεις. Πόσο μάλλον που με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν επανέλθει στο προσκήνιο αρνητικά σενάρια για την πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σενάρια που εντείνουν τη σύγχυση και την ανησυχία του κόσμου".

Την ίδια στιγμή, σε «δογματική και τυφλή ευρω-πληξία του Κυρ. Μητσοτάκη και του συμπλέοντος Ποταμιού», αποδίδει ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε, Παναγιώτης Λαφαζάνης, την έντονη αντίδραση τους σε μια «αυτονόητη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμισμα», παρ' ότι γνωρίζουν, όπως σημειώνει, «ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι αμετάθετα προσηλωμένος στο ευρώ». «Είναι τέτοια η έκταση που παίρνουν τα λαϊκά αισθήματα κατά του ευρώ και της ευρωζώνης, ώστε οι θιασώτες του μεταμφιεσμένου μάρκου, που ονομάζεται ευρώ, να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και να καταφεύγουν σε παράλογες και υστερικές αντιδράσεις» σημειώνει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε.Κ.Ρ.

 

Το Προεδρικό Μέγαρο προέβη ωστόσο σε διευκρινίσεις ότι ουδέποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμφισβήτησε το ευρώ, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Παυλόπουλος έχει πολλάκις στηρίξει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. Ξεκαθαρίζουν ότι στην ομιλία του δεν υπάρχει υπαινιγμός για το νόμισμα, αλλά πως ο ΠτΔ στέλνει μήνυμα ότι στο επίκεντρο των αποφάσεων πρέπει να είναι ο άνθρωπος, όπως για παράδειγμα μία πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, με γνώμονα την ευημερία των ανθρώπων.

1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM