Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

 

Η τροπολογία προβλέπει, μεταξύ άλλων, σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ, θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων και επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του «Εθνικού Συντονιστή» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστατευτικού ζητήματος.

 

Νωρίτερα, έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «εμμονή και παραμόρφωση της πραγματικότητας», επειδή κατηγορεί κυβέρνηση της ΝΔ ότι επιδιώκει την αποτροπή νέων ροών προσφύγων και μεταναστών «δια της εξαθλίωσής τους».

 

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της τροπολογίας για τον έλεγχο των ΜΚΟ, κάνοντας λόγο για «βαθιά και σκοτεινά κυκλώματα», την δράση των οποίων επιχειρεί να ανακόψει η κυβέρνηση. «Πείτε μας μια δήλωση στελέχους της κυβέρνησης που υιοθετεί την αντίληψη που ισχυρίζεστε ότι η κυβέρνηση επενδύει στις απάνθρωπες καταστάσεις στις δομές φιλοξενίας, ως μέσον αποτροπής. Έχετε εμμονή αποτροπής γιατί βασίζατε τη πολιτική σας στην προτροπή», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

 

«Όταν αναλάβαμε την εξουσία, παραλάβαμε μια κατάσταση με υπερπληθυσμό στα κέντρα φιλοξενίας, με μη επιστροφές και κυρίως με βαθειά δίκτυα συγκεκριμένων συμφερόντων που απομυζούσαν και εκμεταλλεύονταν τους ταλαιπωρημένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους. Βαθιά και σκοτεινά δίκτυα συμφερόντων με ΜΚΟ και διαφόρων άλλων επαγγελματιών της αλληλεγγύης που ζούσαν πλουσιοπάροχα απομυζώντας ως τσιμπούρια. Αυτό το κύκλωμα ήταν διάχυτο και σε πολλά επίπεδα. Φτιάξατε ένα βαθύ κύκλωμα παντού και δεν μπορούσαμε να το σπάσουμε μέσα σε έξι μήνες γιατί είναι βαθύ και σκοτεινό», υποστήριξε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως η τροπολογία για το μεταναστευτικό «αποτελεί δημόσια κοινοβουλευτική παραδοχή των λαθών, αλλά και του επιτελικού μπάχαλου».

 

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποίησε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως «την αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής κριτικής της ΝΔ την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Και μάλιστα με έναν τρόπο, ο οποίος οδηγούσε στη δημιουργία αντιδράσεων και ακραίων συμπεριφορών. Στη δημιουργία και στην υιοθέτηση ακραίων πρακτικών και στην επικράτηση ενός ιδεολογικού κλίματος στην ελληνική κοινωνία, του οποίου τα αποτελέσματα σήμερα η ΝΔ καλείται να διαχειριστεί».

 

«Όλο το προηγούμενο διάστημα σπείρατε ανέμους και σήμερα θερίζετε θύελλες» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος καταγγέλλοντας χρήση αστυνομικής βίας σε «μια καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων για τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν». Κάλεσε δε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δώσει εξηγήσεις και κατέστησε τον Νότη Μηταράκη «υπεύθυνο για όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο κολαστήριο. Για όλα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο. Για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, αλλά και οι κάτοικοι ειδικά της Λέσβου, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση η οποία μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες συμπεριφορές και να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr