Βουλή: Κλίμα συναίνεσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Βουλή: Κλίμα συναίνεσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Με ευρεία συναινετική διάθεση ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους.

Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση εμφανίστηκαν ικανοποιημένα από τις αλλαγές και ζήτησαν περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι προσέρχεται με θετική και εποικοδομητική διάθεση, ωστόσο η τελική της στάση θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση θα έχει ειλικρινή λόγο και θα εξασφαλίσει τα εχέγγυα του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Το ΜεΡΑ25 είπε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία που λειτουργούν ανατρεπτικά και δεν αφήνουν περιθώρια για υπερψήφιση τους, ωστόσο αποσαφήνισε ότι, παρότι θα καταψηφίσει επί της αρχής, θα υπερψηφίσει ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, διαβεβαίωσε ότι αν μέχρι τη Δευτέρα που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του σε δεύτερη ανάγνωση, «υπάρξουν ιδέες που αποδεδειγμένα μπορούν να λειτουργήσουν [...] που θα ακουμπάνε, τη πραγματικότητα και δεν θα είναι προσχηματικές, ούτε θα τινάζουν τα πράγματα στον αέρα, θα μπορούσαν να εξεταστούν».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο - η ψήφιση του οποίου σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του συντάγματος απαιτεί 200 θετικές ψήφους - προβλέπεται μεταξύ άλλων:

- Αύξηση των βουλευτών Επικρατείας σε 15 από 12, ενώ τα κόμματα θα επιλέγουν πόσους υποψήφιους που θα προέρχονται από το εξωτερικό θα έχουν στο ψηφοδέλτιο τους. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού, θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης.

- Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

- Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα, είναι οι σαράντα (40) εκλογείς.

- Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά τμήματα, θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών.

- Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9, είτε κατά το τρέχον, είτε κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

- Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα τριάντα έτη και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

- Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά, σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

- Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής, γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:

1. Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

2. Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

3. Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM