Τέλος οι Ναζί από τη Βουλή - Εκτός η Χρυσή Αυγή

Τέλος οι Ναζί από τη Βουλή - Εκτός η Χρυσή Αυγή Facebook Twitter
Επιτέλους οι Έλληνες πέταξαν έξω από τη Βουλή τους φασίστες της Χρυσής Αυγής
28

Οι εθνικές εκλογές 2019 περνάνε στην ιστορία καθώς οι Έλληνες έδιωξαν τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 η Χρυσή Αυγή, το ναζιστικό μόρφωμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, παίρνοντας ποσοστό σχεδόν 7%. Σήμερα, και ενώ η πολύκροτη δίκη των μελών της είναι σε εξέλιξη, η Χρυσή Αυγή μένει εκτός Βουλής καθώς είδε τα ποσοστά της να καταποντίζονται κάτω από το 3%.

Από νωρίς η Χρυσή Αυγή είχε εμφανιστεί να έχει χάσει σημαντικά ποσοστά που αν δεν υπήρχε ανατροπή θα την έθεταν εκτός Βουλής. Λίγο μετά τις 22:30 «κλείδωσε» η ήττα της Χρυσής Αυγής και είναι πια οριστικό το τέλος των φασιστών από τα έδρανα του κοινοβουλίου.

Η Χρυσή Αυγή δεν θα περάσει το όριο του 3% και έτσι θα μείνει εκτός της νέας Βουλής, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Singular Logic. Με ενσωματωμένο το 77,20% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, λαμβάνει ποσοστό 2,96% έναντι 6,99% που είχε πάρει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ποσοστό που της εξασφάλισε 18 έδρες.

Τα social media έχουν γεμίσει με μηνύματα για την συντριβή των Χρυσαυγιτών ενώ τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στην δίκη καθώς τα δεδομένα αλλάζουν. Σύμφωνα με το jailgoldendawn.com, η εκλογική ήττα της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι αρκετοί κατηγορούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν θα απολογηθούν με την ιδιότητα του βουλευτή. Πρόκειται για πικρό καρπό της στρατηγικής κωλυσιεργίας που ακολούθησε η υπεράσπιση τον τελευταίο χρόνο.

Εντυπωσιακή είναι ακόμα η εξέλιξη ότι ο μόνος που θα προσέλθει στο δικαστήριο να απολογηθεί διατηρώντας τη βουλευτική ιδιότητα είναι ο κατηγορούμενος Ιωάννης Λαγός ο οποίος έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Η απώλεια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης θα σημάνει νέες δυσκολίες στη χρηματοδότηση της οργάνωσης, καθώς θα παύσουν οι μηνιαίες βουλευτικές αποζημιώσεις, θα διακοπούν οι συμβάσεις των επιστημονικών συνεργατών και θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους οι δεκάδες μετακλητοί υπάλληλοι που περιφέρονται στις εκδηλώσεις.

Πολιτική
28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM