Ντιμιτρόφ σε Βούτση: Βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Ντιμιτρόφ σε Βούτση: Βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βούτση - Ντιμιτρόφ με τον ΥπΕξ της Β. Μακεδονίας να επισημαίνει πως οι δύο χώρες βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης, να χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως μία μεγάλη διεθνή εκκρεμότητα, η οποία έκλεισε μέσα από μία ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής που διαμορφώθηκε.

«Βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία μικρή Ευρώπη στα Βαλκάνια. Ήταν μία δύσκολη συμφωνία γιατί ήταν μία αλλαγή και οι άνθρωποι αντιστέκονται στις αλλαγές.

Αλλά πετύχαμε κάτι εξαιρετικό. Η Συμφωνία έδωσε τέλος σε προκαταλήψεις, ταμπού και στερεότυπα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Δημιουργούμε ένα μέλλον στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θέτουμε τα θεμέλιά τους και προσωπικά δεν θα ησυχάσω ποτέ αν δεν πείσω όλους όσοι αντιδρούν ότι αυτό που κάναμε ήταν το σωστό», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Χρειάζεται η ΕΕ συμμαχίες. Ξεκλειδώσαμε την ειρήνη και στις δύο πλευρές. Αυτό είναι το σωστό και για τα δύο έθνη μας. Δεν μπορεί να είσαι γείτονας με μία χώρα και να μην τη σέβεσαι», συμπλήρωσε. 

Επίσης, έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών, τόσο σε θέματα οικονομίας και ενέργειας όσο και στα θέματα της ασφάλειας στη περιοχή.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών επικυρώθηκε στο γράμμα και στο πνεύμα της, και έχει όλες τις πρόνοιες για να ανοίξουμε τον δρόμο της συνέργειας και της φιλίας ανάμεσα στον ελληνικό λαό και τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας.

Είμαι σίγουρος ότι το προσεχές διάστημα και οι δύο πλευρές θα εργαστούν σε αυτήν την κατεύθυνση και θα δοθεί καινούργια ώθηση στη συνεργασία μας», επισήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης.

«Κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα στις διεθνείς σχέσεις. Ήδη εξελίσσονται συνέργειες για την εφαρμογή της σε ζητήματα χρόνια. Η ευτυχής κατάληξή της, νομίζω, θα είναι το κίνητρο για να προχωρήσουμε παρά πολύ γρήγορα», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό οι δύο χώρες να μπουν στη διαδικασία επιτάχυνσης της εφαρμογής όλων των προνοιών που περιλαμβάνει η Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να αρθούν και όλες οι εύλογες ενστάσεις που υπάρχουν.

«Αυτός ο χώρος της Βουλής ήταν το προηγούμενο διάστημα χώρος έντονων συζητήσεων, αλλά και καλής διάθεσης για όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνει η Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Μέσα από τις έντονες συζητήσεις στη Βουλή διαμορφώθηκε μια ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής, για να προχωρήσει η Συμφωνία.

Ταυτόχρονα, η Βουλή υπήρξε ο χώρος συγκεκριμένων διαμαρτυριών πολιτών. Ελπίζω να γίνει συνειδητό ότι είναι για το καλό των λαών μας και στόχος είναι να φέρει τη σταθερότητα στη περιοχή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε στην Ιστορία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα να γυρίσουνε σελίδα οι δύο χώρες, αλλά και ότι είναι ένα διεθνές υπόδειγμα, απέναντι στις ασύμμετρες απειλές της εποχής, ότι πρέπει όλα τα προβλήματα να επιλύονται, βάσει πάντα του διεθνούς δικαίου και να μην αφήνουμε να δημιουργούνται χάσματα», συμπλήρωσε ο Νίκος Βούτσης. 

Ακόμη, ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι η Βουλή είναι ο χώρος που μπορεί να γίνουν άμεσα βήματα για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και σημαντικά βήματα, όπως είπε, που αφορούν τις προσπάθειες για ολοκλήρωση της εισόδου της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως και την εισδοχή της -μαζί με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων- στην ΕΕ.

Τόσο ο κ. Βούτσης όσο και ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη γειτονική χώρα θα επιταχύνει και θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χώρων.

Τέλος, οι δύο άνδρες καταδίκασαν την αποτρόπαια, όπως τη χαρακτήρισαν, εγκληματική ενέργεια στη Νέα Ζηλανδία, σημειώνοντας πως είναι απόρροια ενός κλίματος μισαλλοδοξίας, που επεκτείνεται παγκοσμίως με τέτοιες δράσεις εγκληματικών ομάδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM