Εξελίξεις: Η Ε.Ε. ερευνά κακοδιαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Εξελίξεις: Η Ε.Ε. ερευνά κακοδιαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Facebook Twitter
7

Η υπηρεσία της Ε.Ε., που έχει σαν αντικείμενο την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα ερευνήσει τυχόν κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονταν για τη σίτιση των προσφύγων, από την Ελλάδα. 

Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος της ΟLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης. 

Όπως αναφέρει το Politico η συγκεκριμένη είδηση έρχεται σαν συνέχεια της κράτησης των τριών δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου», ύστερα από την μήνυση του Πάνου Καμμένου για ρεπορτάζ που αναφερόταν ακριβώς στην κακοδιαχείριση χρημάτων που προορίζονταν για τα κέντρα υποδοχής των προσφύγων. 

Πάντως, όπως γράφει το Politico, ο εκπρόσωπος της ΟLAF αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες σε σχέση με την έρευνα, ούτε να απαντήσει αν αυτή συνδέεται με το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου». 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η έρευνα αφορά «καταγγελία για αντικανονικότητες όσον αφορά τα τρόφιμα που παρέχονται με χρηματοδότηση της Ε.Ε. στους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Αποφασίστηκε ύστερα από πληροφορίες που έδωσε, το 2017,  η γενική διεύθυνση της Κομισιόν που έχει σαν αντικείμενο τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών». 

«Μιας και η έρευνα είναι σε εξέλιξη η ΟLAF δεν μπορεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο» τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «το γεγονός πως η OLAF ερευνά το ζήτημα δε σημαίνει πως κάποιοι πρόσωπα ή υπηρεσίες που εμπλέκονται έχουν προβεί σε κάποια παρατυπία ή απάτη». 

Στο ρεπορτάζ του Politico γίνεται και αναφορά στο δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου». Σύμφωνα με αυτό, «επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον Πάνο Καμμένο πήραν κάποια από αυτά τα κονδύλια για να παράσχουν υπηρεσίες κέτερινγκ, ή που σχετίζονταν με τα υδραυλικά των κέντρων φιλοξενίας. Η εφημερίδα αναφέρει πως πολλές τέτοιες αναθέσεις ήταν υπερκοστολογημένες και γίνονταν χωρίς διαγωνισμό». 

Επίσης το Politico αναφέρει πως πέρυσι το Solidarity Now είχε ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο να ερευνήσει την πιθανή κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονταν για τους πρόσφυγες στη χώρα μας.

Η οργάνωση είχε επισημάνει τις κακές συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το γεγονός πως η χώρα έχει λάβει σημαντικά χρηματικά ποσά από τις Βρυξέλλες προκειμένου να βελτιώσει τις σχετικές υποδομές της. 

Πολιτική
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Καλό είναι το ότι γίνεται έρευνα, καλό επίσης θα είναι να δημοσιευθούν και τα συμπεράσματά της με την ίδια κάλυψη/προώθηση όταν καταλήξει αυτή.Και όταν γίνει αυτό επίσης καλό θα είναι να σχολιάσουν και εκεί με το ίδιο σθένος όσοι σχολιάζουν στο παρόν άρθρο.Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν και λίγο φιλότιμο. Ίδωμεν.
Ερωτηθείσα σχετικά, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η κ. Μπερτό επεσήμανε ότι η Ε.Ε. έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη διαχείριση των κονδυλίων και πολύ αυστηρό σύστημα ελέγχου για να διασφαλίζει ότι όλα τα κονδύλια δαπανώνται σωστά.Όπως πρόσθεσε, «μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει κάποιο στοιχείο κακοδιαχείρισης κονδυλίων καθ' οιονδήποτε τρόπο. Όλα τα μακροπρόθεσμα κονδύλια υπόκεινται σε ετήσιες εκκαθαρίσεις λογαριασμών, που σημαίνει ότι ελέγχουμε ετησίως ότι όλα έχουν δαπανηθεί σωστά».Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης, για τα οποία και γίνεται λόγος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι υπόκεινται σε ξεχωριστό σύστημα παρακολούθησης και ότι σε αυτό το πλαίσιο οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επισκεφθεί δύο φορές τα εν λόγω έργα για να επαληθεύσουν ότι πράγματι πραγματοποιούνται.«Δεν βρήκαμε καμία απόδειξη κακοδιαχείρισης των κονδυλίων, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση αυτού του έργου», ανέφερε η Ν. Μπερτό.Ναυτεμπορική Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 15:10
απ'όσο γνωρίζω, με την Μόρια υπάρχει ένα θέμα το οποίο είναι πως ο υπάρχων χώρος δεν είναι αρκετός για να χωρέσει τόσο κόσμο αλλά οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στο να γίνουν νέοι χώροι ή να μεγαλώσει ο υπάρχων. Παράλληλα θέλει και η τοπική κοινωνία και η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλουν να διατηρηθεί ο "προσωρινός" χαρακτήρας του χώρου και όχι να φτιαχτούν πχ πολυκατοικίες εκεί μέσα.."Όλα καλώς καμωμένα" δεν είναι σίγουρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει γίνει κατάχρηση χρημάτων. Καλό θα ήταν να δούμε πραγματικά πόσα χρήματα έχουν δοθεί και αντικειμενικά μιλώντας πόσες ανάγκες και για πόσους ανθρώπους αρκούν αυτά.