Στους φόρους και τις εισφορές, την συμφωνία των Πρεσπών, τον Πάνο Καμμένο, την τραγωδία στο Μάτι, τον ΕΝΦΙΑ κι έναν ενδεχόμενο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

 

«Βασικός στόχος η πρόσβαση στις αγορές- Θα μειώσουμε φόρους και εισφορές»

 

«Ο βασικός σκοπός του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης, που ήταν η σταδιακή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, δεν επετεύχθει με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δέσμευσή μου η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού», πρόσθεσε.

 

«Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αυξήσει το κράτος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη 4% και η δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

 

«Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

«Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ έως το 2021»

 

«Ο ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από ότι σήμερα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι «μέχρι το 2021 η είσπραξη και το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

«Δίπλα στην λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα, όχι το δικό μου. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ποιος τούς εξαπάτησε και συνεχίζει να τούς εξαπατά», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποια από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ταυτίζονται με κάποια του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Μέτρα που ο κ. Τσίπρας αντιγράφει από εμάς δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε. Εμείς έχουμε πει για τον ΕΝΦΙΑ ότι θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση κατά 30%. Το ίδιο λέει τώρα και ο κ. Τσίπρας. Εμείς όμως θέλουμε το όφελος να το καρπωθούν όλοι οι Ελληνες πολίτες κυρίως η μεσαία τάξη. Ακόμα και στα μέτρα στα οποία υπάρχει φαινομενικά μια συμφωνία υπάρχει διαφορετική αντίληψη».

 

«Τσάμπα μάγκας ο Πάνος Καμμένος- Δεν θα κυρώσω τη συμφωνία για το Σκοπιανό»

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τσάμπα μάγκα» τον Πάνο Καμμένο που «συνεχίζει να προσφέρει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών».

 

«Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί» ανέφερε και πρόσθεσε «Δεν θα κυρώσω την συμφωνία για το Σκοπιανό».

 

«Οι χειρότερες στιγμές στης δημοκρατίας μετά την Μεταπολίτευση»

 

«Ζούμε τις χειρότερες στιγμές της δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας χάνει τις εκλογές και διχάζει, αλλά έτσι κάνει ζημιά στη χώρα».

 

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία.

 

Όχι σε συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

«Θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη.

 

«Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα 1ος στόχος. Το "μαξιλάρι" δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι θα διατηρηθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

 

Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε πως σκοπεύει να βάλει πρόσωπα από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. «Θα βάλω πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας: «Και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος».

 

«Γνώριζε ή δεν γνωριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι;»

 

«Έχω εξηγήσει τι θα κάναμε διαφορετικά», είπε ο κ. ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι και συμπλήρωσε: «Γνώριζε ή δεν γνωριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός».

 

Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι είπε πως «αν είχε δωθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί άνθρωποι». Οσο για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη με αφορμή την έρευνα του καθηγητή Κώστα Συνολάκη στην οποία δημοσίευσε και τη διεύθυνση του σπιτιού του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης δεν είναι ακροδεξιό είναι φασιστικό. Αυτό συνέβαινε σε άλλες εποχές όταν κάποιοι σημείωναν πόρτες».

 

Κάλεσμα στους νέους να ψηφίσουν 

 

Στέλνοντας ένα μήνυμα στους νέους ο Κ. Μητσοτάκης είπε «ότι πρέπει να ψηφίσουν γιατί η Ιστορία δεν γράφεται ποτέ από αυτούς που απέχουν. Η προτεραιότητα μου κινείται σε δύο πεδία, αυτό της παιδείας και εκείνο της δουλειάς».

 

«Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ για την ένταξη των νέων στην παραγωγική διαδικασία ανάφερε ότι «το πρώτο που τους είπα χτες είναι να ψηφίσουν. Τους λέω ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η Παιδεία, που δίνει ευκαιρίες. Επιμένω σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση».

 

«Δεν ξέρω πόσους θα μπορέσω να πείσω ότι είμαστε διαφορετικοί αλλά θα ήμουν ικανοποιημένος αν αυτοί που δεν θα μας ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές μας ψηφίσουν στις μεθεπόμενες, γιατί θα έχουν δει ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις τιμούν τον λόγο τους. Πιστεύω ότι οι νέοι θα βάλουν πλάτη στη χώρα και ένα μεγάλο κομμάτι από αυτούς που έχουν φύγει θα γυρίσει» τόνισε.

 

Μυστική διπλωματία από Κοτζιά- Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ

 

Ερωτηθείς για τη δήλωση Κοτζιά περί αλβανικού ζητήματος ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν κατηγορηματικός: «Είχε πει ότι θα λύσει το θέμα πριν τις διακοπές του. Ελπίζω να τον στείλουμε σε μόνιμες διακοπές και αυτόν και την κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Προφανώς υπάρχει μυστική διπλωματία. Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα να μη μας φέρει προς τετελεσμένων όπως με τα Σκόπια».

 

«Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας κυβερνά με τον κ. Καμμένο» επέστρεψε τις κατηγορίες για το πολιτικό στίγμα της ΝΔ. «Είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη, μετριοπαθής, κεντροδεξιά» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ακόμη ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, χαρακτήρισε «σαχλαμάρες« τα περί απολύσεων συμβασιούχων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος και μίλησε για «δεύτερη ευκαιρία σε όσους χρωστούν σε τράπεζες, εφορία και ταμεία».

 

Υπερασπίστηκε την πολιτική μείωσης φόρων και εισφορών που ανακοίνωσε μιλώντας το Σάββατο στους παραγωγικούς φορείς και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο.

 

«Η Ελλάδα είναι εκτός φθηνής χρηματοδότησης, εκτός αγορών και εντός πλαισίου επιτήρησης» είπε χαρακτηριστικά.

 

Χαρακτήρισε τον Κουφοντίνα «ντε φάκτο καθοδηγητή μιας νέας γενιάς τρομοκρατών» και δεσμεύτηκε για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.