«Το Κυπριακό είναι πριν απ' όλα ζήτημα κατοχής» επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

 

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη να έχει προηγηθεί μία «ουσιαστική και παραγωγική προεργασία» πριν τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ώστε «να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει θέληση, ικανότητα και δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις».

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και διήρκεσε δύο ώρες, ο Έλληνας υπουργός εξέθεσε στην κ. Λουτ τις ελληνικές απόψεις για το ζήτημα.

 

«Της υπογράμμισα ότι το Κυπριακό είναι πριν από όλα ζήτημα κατοχής, της εξέθεσα τις απόψεις μας για τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, καθώς και των τριών μικρών μειονοτήτων.

 

Της είπα ότι το κύριο θέμα για τους Ελληνοκύπριους είναι να νοιώθουν ασφαλείς στο νησί τους και κατά συνέπεια την ανάγκη να καταργηθούν οι δύο μικρές συνθήκες, η λεγόμενη συνθήκη συμμαχιών και η λεγόμενη συνθήκη των εγγυήσεων».

 

«Παραπέρα συζητήσαμε για το πως εμείς βλέπουμε και το χρονοδιάγραμμα και τη μεθόδευση για μία συζήτηση για το Κυπριακό και υπογράμμισα την ανάγκη ότι οποτεδήποτε αποφασίσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να πάμε για μία ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση για το Κυπριακό να έχει προηγηθεί μία ουσιαστική και αποτελεσματική προεργασία, να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει θέληση, ικανότητα και δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr