Λιμνοθάλασσα στην Αργεντινή έγινε ροζ, λόγω των αποβλήτων

Λιμνοθάλασσα στην Αργεντινή έγινε ροζ, λόγω των αποβλήτων Facebook Twitter
0

Λιμνοθάλασσα στην Αργεντινή, στην Παταγονία, έγινε ροζ, κάτι που ειδικοί και ακτιβιστές αποδίδουν στην απόρριψη αποβλήτων από εργοστάσια επεξεργασίας θαλασσινών της περιοχής. 

Το χρώμα προκαλείται από το θειώδες νάτριο, προϊόν που χρησιμοποιείται σε εργοστάσια ψαριών, τα απόβλητα των οποίων μολύνουν τον ποταμό που τροφοδοτεί τη λιμνοθάλασσα Corfo, σύμφωνα με ακτιβιστές. 

Η λιμνοθάλασσα έγινε ροζ την προηγούμενη εβδομάδα και διατηρούσε αυτό το αφύσικο χρώμα την Κυριακή, σύμφωνα με τον Πάμπλο Λάντα, ακτιβιστή που ζει στην πόλη Trelew, η οποία βρίσκεται κοντά στη λιμνοθάλασσα. 

Ο μηχανικός περιβάλλοντος και ιολόγος Φεντερίκο Τεστρέπο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο χρωματισμός της λίμνης οφείλεται στο θειώδες νάτριο στα απόβλητα, στα οποία- με βάση τη νομοθεσία- θα έπρεπε να γίνεται επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους. 

Τις τελευταίες εβδομάδες κάτοικοι της πόλης Rawson- κοντά στο Trelew- μπλόκαραν τους δρόμους που χρησιμοποιούν τα φορτηγά τα οποία μεταφέρουν τα απόβλητα σε εργοστάσιο επεξεργασίας. Εξαιτίας της διαμαρτυρίας, οι αρχές της περιοχής έδωσαν άδεια απόρριψης των αποβλήτων στη λιμνοθάλασσα. 

«Το χρώμα δεν προκαλεί ζημιά και θα εξαφανιστεί σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλης περιβαλλοντικού ελέγχου της περιφέρειας, Χουάν Μιτσελούντ. Όμως ο Σεμπάστιαν ντε λα Βαλίνα, γραμματέας σχεδιασμού της πόλης Trelew, εξέφρασε διαφορετική άποψη. «Δεν είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθεί κάτι τόσο σοβαρό», υπογράμμισε.  

Τα εργοστάσια επεξεργασίας θαλασσινών για εξαγωγή δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην επαρχία. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ξένες εταιρείες. «Είναι αλήθεια ότι η επεξεργασία ψαριών δημιουργεί θέσεις εργασίας. Αλλά αυτές είναι εταιρείες με κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που δεν θέλουν να πληρώσουν για να μεταφερθούν τα απόβλητα σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας που υπάρχει ήδη σε απόσταση 35 μιλίων, ή να φτιάξουν ένα πιο κοντά», δήλωσε ο Πάμπλο Λάντα. 

Με πληροφορίες από AFP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ