Εννέα οργανώσεις ζητούν βελτίωση του εθνικού περιβαλλοντικού νόμου

Εννέα οργανώσεις ζητούν βελτίωση του εθνικού περιβαλλοντικού νόμου Facebook Twitter
AP
0

Εννέα οργανώσεις ζητούν βελτίωση του κλιματικού νόμου, με αφορμή την παρουσίασή του σε συνέντευξη τύπου το ΥΠΕΝ.

«Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου δεν είναι ένας πολιτικός στόχος, αλλά το όριο, πέρα από το οποίο η ζωή στον πλανήτη δεν είναι ασφαλής από τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης πορείας της κλιματικής κρίσης» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, Vouliwatch, ΓΣΕΕ και WWF Ελλάς, αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή τους ανακοίνωση ότι η «Η Ελλάδα, χώρα από τις πλέον ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, ήδη βιώνει επώδυνα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα πρέπει επομένως να πρωτοστατήσει σε φιλόδοξη και επιστημονικά τεκμηριωμένη κλιματική δράση και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί στην παγκόσμια προσπάθεια για την αποτροπή μίας κλιματικής κατάρρευσης».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπογραμμίζουν ότι «το κλιματικό σχέδιο νόμου επί της ουσίας επαναλαμβάνει τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους για το 2030 και το 2050 οι οποίοι δεν είναι συμβατοί με τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου».

»Κινείται επομένως κάτω από τον επιστημονικά ορισμένο πήχη περιορισμού της κλιματικής κρίσης στον 1,5ο C που είναι απαραίτητο να επιτευχθεί με εθνικές δεσμεύσεις και ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές από κάθε χώρα του πλανήτη για τον μηδενισμό των εκπομπών το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πριν το 2050».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικ: «Οι οργανώσεις και οι φορείς που συνδιαμόρφωσαν με εκατοντάδες πολίτες πρόταση κλιματικού νόμου επισημαίνουν ότι παρά τα επιμέρους θετικά στοιχεία, το νομοσχέδιο θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ανθεκτικό στην κλιματική κρίση μέλλον για τη χώρα μας.

Οι οργανώσεις έχουν καταθέσει ήδη τα πρώτα σχόλιά τους σχετικά με τα πιο κρίσιμα στοιχεία που περιέχει ο υπό διαβούλευση κλιματικός νόμος όπως παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς και προτάσεις προκειμένου το τελικό κείμενο να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να θωρακίζει τη χώρα από τις χειρότερες επιπτώσεις της.

Καλούν δε, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει επαρκή χρόνο διάρκειας, τουλάχιστον ενός μήνα, για τη διαβούλευση του κλιματικού νομοσχεδίου.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ