Oργή στην Αυστραλία- Ξερίζωσαν ιερό δέντρο των Αβορίγινων για να γίνει αυτοκινητόδρομος

Oργή στην Αυστραλία- Ξερίζωσαν ιερό δέντρο των Αβορίγινων για να γίνει αυτοκινητόδρομος Facebook Twitter
Oργή στην Αυστραλία- Απομάκρυναν ιερό δέντρο των Αβορίγινων για να γίνει αυτοκινητόδρομος (SEAN PARIS)
0

Οργή προκάλεσε στην Αυστραλία η κίνηση της κυβέρνησης να ξεριζώσει με μπουλντόζες ιερό δέντρο των Αβορίγινων, προκειμένου να καθαρίσει η περιοχή για να περάσει αυτοκινητόδρομος.

Οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει εδώ και πολύ καιρό στην συγκεκριμένη τοποθεσία στη Βικτώρια για να υπερασπιστούν σημαντικά δέντρα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μεταξύ αυτών το Djab Wurrung, όπου παραδοσιακά συνδέεται την στιγμή του τοκετού, καθώς οι γυναίκες πήγαιναν να γεννήσουν εκεί.

Ωστόσο, οι κρατικές αρχές έκοψαν το συγκεκριμένο δέντρο τη Δευτέρα, ανέφεραν οι ακτιβιστές.

Αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν την υλοτόμηση, λέγοντας ότι το δέντρο δεν ήταν στη λίστα προστασίας.

Σε συμφωνία ωστόσο που είχε γίνει πέρυσι, οι αυτόχθονες γαιοκτήμονες διαπραγματεύθηκαν με την κυβέρνηση της Βικτώριας για να σώσουν περίπου δώδεκα από 250 δέντρα, με πολιτιστική σημασία, από την καταστροφή.

Ωστόσο, ακτιβιστές ανεξάρτητοι από την ομάδα των Αβοριγίνων παρέμειναν στο χώρο κοντά στο Buangor για να προσπαθήσουν να σώσουν περισσότερα δέντρα.

Η Αστυνομία της Βικτώριας δήλωσε ότι συνέλαβε 25 διαδηλωτές την Τρίτη, οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον χώρο καθώς συνεχίζονται οι εργασίες εκκαθάρισης.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι αξιωματικοί τους έσυραν βίαια ενώ μερικοί από τους ακτιβιστές δεν δίστασαν να ανέβουν στα δέντρα.

Οι αρχές ανέφεραν ότι το δέντρο που αφαιρέθηκε τη Δευτέρα, εικάζεται ότι ήταν 100 ετών, αλλά οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι στην πραγματικότητα η ηλικία του υπολογίζεται στα 350 χρόνια.

Πολλοί ήταν εκείνοι που καταδίκασαν την κίνηση απομάκρυνσής του.

«Είμαι απολύτως συντετριμμένη και αισθάνομαι τον πόνο των προγόνων μας αυτή τη στιγμή», έγραψε η Lidia Thorpe, η πρώτη γερουσιαστής των Αβορίγινων στο κρατικό κοινοβούλιο.

Η συγγραφέας Celeste Liddle κατηγόρησε την κρατική κυβέρνηση για «περιορισμό του ιερού μέρους της κληρονομιάς του Djab Wurrung».

Πολλοί αυτόχθονες λένε ότι η γη είναι υψίστης σημασίας για την ταυτότητά τους. Οι ακτιβιστές του Djab Wurring έχουν προηγουμένως συγκρίνει την πολιτιστική σημασία των δέντρων στην περιοχή με μια εκκλησία ή άλλα  πνευματικά μέρη.

Μεταξύ των δέντρων που θα προστατευτούν είναι δύο δέντρα «γέννησης». Πρόκειται για αιωνόβια δέντρα όπου οι γυναίκες έχουν επίσης θάψει τους πλακούντες τους μετά τον τοκετό, ως μέρος μιας πολιτιστικής παράδοσης.

Οι επικριτές της κίνησης της απομάκρυνσης του δέντρου ήταν επίσης θυμωμένοι με το χρόνο της καταστροφής, σημειώνοντας ότι συνέπεσε με την ανακοίνωση για τον τερματισμό του lockdown στην πρωτεύουσα της Μελβούρνης.

Η κυβέρνηση της Βικτώριας υπερασπίστηκε σθεναρά το έργο του αυτοκινητόδρομου, μια επέκταση ενός δρόμου 12 χιλιομέτρων μεταξύ Μελβούρνης και Αδελαΐδας, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει τα τροχαία ατυχήματα.

«Με περισσότερα από 100 ατυχήματα στη Δυτική Οδό τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 11 θανάτων, συνεχίζουμε με αυτήν την επείγουσα αναβάθμιση ασφαλείας που θα σώσει ζωές» ανέφερε σχετική δήλωση.

Αξιωματούχοι της πολιτείας δήλωσαν ότι το έργο είχε λάβει έγκριση από ομάδες ιδιοκτητών και πέρασε από ομοσπονδιακούς περιβαλλοντικούς και νομικούς ελέγχους.

«Έχουμε ακούσει τις αυτόχθονες φωνές σε κάθε μας βήμα», δήλωσε εκπρόσωπος.

Νωρίτερα φέτος, η καταστροφή των αρχαίων σπηλαίων των Αβοριγίνων στη Δυτική Αυστραλία από μια εταιρεία εξόρυξης προκάλεσε επίσης δημόσια κατακραυγή για τους νόμους της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αυστραλία.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ