Τα δελφίνια επέστρεψαν στον «ήσυχο λόγω κορωνοϊού» ποταμό Τάγο της Λισαβόνας

Τα δελφίνια επέστρεψαν στον «ήσυχο λόγω κορωνοϊού» ποταμό Τάγο της Λισαβόνας Facebook Twitter
0

Εν μέσω της δύσκολης, λόγω πανδημίας κορωνοϊού, συγκυρίας, το θέαμα των δελφινιών στα νερά της Λισαβόνας, έφερε χαμόγελα στους πολίτες της.

«Πάντα λάτρευα τα δελφίνια. Πόσο υπέροχο να τα βλέπεις τόσο κοντά και, μάλιστα, στα νερά σου, στον ποταμό Τάγο» έγραψε ένας χρήστης social media με αφορμή βίντεο με ομάδα δελφινιών που κάνουν βουτιές στα νερά.

Παρότι υπάρχουν καταγραφές δελφινιών στον Τάγο ακόμα κι από τους ρωμαϊκούς χρόνους, τα θαλάσσια θηλαστικά δεν είναι πια συχνά στην περιοχή - σύμφωνα με μελέτη τού 2015 από την Ένωση Θαλάσσιας Επιστήμης της Λισαβόνας.

 
Ωστόσο, τους τελευταίους δύο μηνες, τα social media έχουν πλημμυρίσει με βίντεο και εικόνες δελφινιών.

«Με τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, το ποτάμι κερδίζει νέα ζωή και μια φιλική οικογένεια δελφινιών έχει κάνει την εμφάνισή της πολλές φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα» αναφέρει το γραφείο της δημαρχίας στο Facebook.


Η πανδημία κορωνοϊού «πάγωσε» την κρουαζιέρα και περιόρισε τα επιβατηγά φέρι μποτ στο ποτάμι. Όμως, ο θαλάσσιος βιολόγος Φραντσίσκο Μαρτίνιο που ειδικεύεται στα δελφίνια, εξηγεί πως η επιστροφή τους δεν σχετίζεται μόνο με την ησυχία των νερών.


«Δεν είναι μόνό επειδή το ποτάμι έγινε πιο ήσυχο που τα δελφίνια περνούν περισσότερο χρόνο εκεί. Είναι επειδή υπάρχουν περισσότερα ψάρια απ'ότι συνήθως για να φάνε» λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως δεν είναι σαφές γιατί αυξήθηκαν τα ψάρια στο ποτάμι και σημειώνοντας πως τα δελφίνια πιθανότατα να εγκαταλείψουν ξανά τα νερά σε λίγους μήνες, όταν τα ψάρια θα έχουν λιγοστέψει ξανά.

Με πληροφορίες από Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ