Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό καπνιστριών παγκοσμίως

Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό καπνιστριών παγκοσμίως Facebook Twitter
8

Η χώρα μας μόλις απέκτησε και άλλη μία παγκόσμια αρνητική πρωτιά. Μια νέα διεθνή έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας βρήκε ότι στη χώρα μας κατέχει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστριών παγκοσμίως.

Ούτε λίγο ούτε πολύ το 35% των γυναικών στην Ελλάδα καπνίζει. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 31,5%, το Κιριμπάτι με 31,3%, η Αυστρία με 28,3%, η Γαλλία με 27,7% και η ΠΓΔΜ με 26,7%. Στους άνδρες, το ρεκόρ καπνιστών κατέχει το μικρό κράτος Τιμόρ-Λέστε (61,1% του πληθυσμού του) και ακολουθούν η Ινδονησία (57%), το Κιριμπάτι (54,4%) και η Αρμενία (51,7%), ενώ όγδοη στην παγκόσμια κατάταξη και πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών και γενικότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών είναι η Κύπρος (με ποσοστό καπνιστών το 48% του ανδρικού πληθυσμού της). Οι λιγότεροι άνδρες καπνιστές υπάρχουν στην Αντίγκουα & Μπαρμπούντα (5%), το Σάο Τομέ & Πριντσίπε (7%) και τη Νιγηρία (7,5%).

 

Η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Εμανουέλα Γακίδου, σύμφωνα με το BBC και το "Nature", καλύπτει 187 χώρες για την περίοδο 1980-2012. Ενώ το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε σε αυτό την περίοδο, ο απόλυτος αριθμός των καθημερινών καπνιστών αυξήθηκε, λόγω της αύξησης του πληθυσμού της γης. Έτσι, ενώ το 1980 κάπνιζαν το 41% των ανδρών και το 10,6% των γυναικών του πλανήτη, το 2012 αυτά τα ποσοστά είχαν μειωθεί σε 31% και 6,2% αντίστοιχα. Επειδή όμως, στο μεταξύ, ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτινάχθηκε, σε απόλυτους αριθμούς εμφανίζουν αισθητή αύξηση τόσο οι καπνιστές προσεγγίζοντας πλέον το ένα δισεκατομμύριο (από 721 εκατ. το 1980 σε 967 εκατ. το 2012), όσο και τα τσιγάρα (αυξήθηκε κατά 26% μεταξύ 1980 - 2012 ο αριθμός των τσιγάρων που κατανώλονται ετησίως).


8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λέρος: Ο Τούρκος μεγιστάνας Αλί Σαμπαντζί δωρίζει 115.000 ευρώ στο νοσοκομείο που το έσωσε τη ζωή

Ελλάδα / Λέρος: Ο Τούρκος μεγιστάνας Αλί Σαμπαντζί δωρίζει 115.000 ευρώ στο νοσοκομείο που του έσωσε τη ζωή

Ο Τούρκος μεγιστάνας Αλί Σαμπαντζί, που σώθηκε από σοβαρό ατύχημα στη Λέρο το 2023, προσέφερε δωρεά 115.000 ευρώ στο Νοσοκομείο της Λέρου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, ενισχύοντας σημαντικά τις υποδομές της Χειρουργικής Κλινικής
LIFO NEWSROOM
Αντιδράσεις για την απόλυση του Πάρι Ρούπου – Ανακοίνωση από την Εργατική Ομάδα Stand-up Κωμικών & Improv ηθοποιών

Ελλάδα / Αντιδράσεις για την απόλυση του Πάρι Ρούπου – Ανακοίνωση από την Εργατική Ομάδα Stand-up Κωμικών & Improv ηθοποιών

Η Ομάδα χαρακτηρίζει την απόλυση «επικίνδυνο προηγούμενο» που, όπως υποστηρίζει, «νομιμοποιεί τον εργοδοτικό έλεγχο στις ζωές των εργαζομένων εκτός εργασίας»
LIFO NEWSROOM
«Απόλυση για αντιφασιστική σάτιρα»: Η ανακοίνωση του Πάρι Ρούπου μετά την απόλυση από την Pizza Fan

Ελλάδα / «Απόλυση για αντιφασιστική σάτιρα»: Η ανακοίνωση του Πάρι Ρούπου μετά την απόλυση από την Pizza Fan

Ο κωμικός αναφέρει ότι έχει ήδη κινηθεί νομικά κατά όσων υποκίνησαν την επίθεση μίσους εις βάρος του, ενώ ευχαρίστησε συναδέλφους και καλλιτέχνες για τη δημόσια στήριξή τους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
πολυ ενδιαφερον θα ηταν να δουμε και τα στατιστικα στοιχεια προωρων τοκετων ή καρδιοαναπνευστικων παθησεων σε νεογνα... η μητερα εαν ειναι ενεργητικη 100% ειναι παθητικη καπνιστρια...
Αυτό ειναι το εξωφρενικό στην Ελλάδα. Πως στην ευχή μια μειοψηφία των εθισμένων στον καπνό έχει καταφέρει να επιβάλει τον εθισμό τους σε όλους;; Δεν μπορείς πια να πας πουθενά χωρίς να υποστείς το ντουμάνι!!