ΣτΕ: Τέλος στην 20ετή παραγραφή των αξιώσεων για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ

Το κτίριο του ΣτΕ Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Τέλος στην 20ετή παραγραφή των αξιώσεων για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ βάζει το ΣτΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του 2012, που όριζε την 20ετή την παραγραφή για τις αξιώσεις του ΕΦΚΑ για ασφαλιστικές εισφορές και κατά συνέπεια ισχύει πλέον 10ετής παραγραφή, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. 

Με την υπ’ αριθμ. 1833/2021 απόφαση, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε κατά πλειοψηφία ότι το άρθρο 95 του επίμαχου νόμου αντίκειται στις συνταγματικές διατάξεις, και ειδικότερα στην αρχή της αναλογικότητας και της ασφάλειας δικαίου.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια αποφάσισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας για την διάταξη της 20ετής παραγραφής με το σκεπτικό ότι Ειδικότερα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά πλειοψηφία αποφάσισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διάταξης για 20 ετη παραγραφή με το σκεπτικό, ότι  το επίμαχο άρθρο 95 του νόμου του 2016   «αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, καθόσον χρόνος παραγραφής 20 ετών δεν συνιστά εύλογη διάρκεια μιάς προθεσμίας, η οποία απαιτείται να είναι σχετικά σύντομη, δεδομένης και της αυξανόμενης ταχύτητας και πολυπλοκότητας των σύγχρονων βιοτικών σχέσεων και συναλλαγών, που αξιώνουν, κατ' αρχήν, ταχεία εκκαθάριση των εκάστοτε τρεχουσών υποχρεώσεων των διοικουμένων».

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, σχετικά με  την οργάνωση και τη λειτουργία των ασφαλιστικών φορέων, στην απόφαση τονίζεται ότι «ο προβλεπόμενος χρόνος παραγραφής πρέπει να επαρκεί, ώστε, με τη συνδρομή και των σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας, να διενεργούνται, στο πλαίσιο της ορθολογικής οργάνωσής τους, επίκαιροι και αποτελεσματικοί, από την άποψη της εισπραξιμότητας, έλεγχοι με στόχο την προστασία του ασφαλιστικού κεφαλαίου και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, χωρίς να εκτείνεται σε μεγάλη διάρκεια, η οποία, λόγω της χρονικής απόστασης από την παράβαση  δεν συμβάλλει στην ορθή, κατά το χρόνο ισχύος της, εφαρμογή της διαρκώς μεταβαλλόμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας και τη δημιουργία συνείδησης συμμόρφωσης προς αυτή, οδηγεί αναγκαίως, δεδομένης και της σοβαρής υποστελέχωσης των  υπηρεσιών, σε ανεπίκαιρους και για το λόγο αυτό μειωμένης εισπραξιμότητας ελέγχους, συνεπάγεται μη διαχειρίσιμο φόρτο για τις υπηρεσίες και, ενδεχομένως, ενθαρρύνει την απραξία των ασφαλιστικών φορέων».

Αναφορικά με τους βεβαρυμένους με τις ασφαλιστικές εισφορές υποχρέους υπογραμμίζεται ότι «ο χρόνος της παραγραφής απαιτείται να είναι ο αναγκαίος, ώστε, αφενός, να διασφαλίζεται το δικαίωμα άμυνας αυτών έναντι δυσχερειών απόδειξης περιστατικών αναγόμενων στο απώτερο παρελθόν, αφετέρου δε να μην οδηγούνται οι οφειλέτες σε οικονομική εξουθένωση λόγω της υποχρέωσης ταυτόχρονης καταβολής συσσωρευμένων οφειλών περισσότερων ετών, με περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση και την εθνική οικονομία γενικότερα».

Από την πλευρά της η μειοψηφία υποστήριξε ότι 20ετής γενική παραγραφή, που θεσπίζεται με το άρθρο 95 του ν. 4387/2016, δεν αντίκειται σε καμία συνταγματική ή υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη και αρχή.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού

Lgbtqi+ / Η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού

Μια εποχική λεσβιακή κοινότητα δημιουργείται κάθε καλοκαίρι στη Λέσβο, από γυναίκες που φθάνουν στο νησί από όλο τον κόσμο. Η κινηματογραφίστρια Τζέλη Χατζηδημητρίου καταγράφει την ιστορία της Ερεσού, έχοντας ζήσει την ακμή (και την πτώση) της από πρώτο χέρι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ