Παράνομες υιοθεσίες: Σε τρία επίπεδα κινείται η έρευνα – Σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση

Παράνομες υιοθεσίες: Σε τρία επίπεδα κινείται η έρευνα – Σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών, υπόθεση που οδήγησε και στην απομάκρυνση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής από τη θέση του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει η ΕΡΤ, η υπόθεση έχει και διεθνείς διαστάσεις και η έρευνα κινείται σε πολλά επίπεδα.

Η έρευνα, που στο σημείο αυτό είναι σε επίπεδο προκαταρκτικής έρευνας, συμπεριλαμβάνει τρία επίπεδα:

  1. Παρένθετη μητρότητα. Σημειώνεται πως οι παρενθέτες μητέρες, ήταν ευάλωτα άτομα που έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης. Από την ποινική δίωξη υπάρχουν μέχρι σήμερα 23 θύματα
  2. Εξαπάτηση γυναικών που υποβάλλονταν στη διαδικασία έγχυσης σπέρματος προκειμένου να τεκνοποιήσουν, χωρίς ωστόσο αυτό να συμβαίνει
  3. Παραποίηση στοιχείων, με χορήγηση σπέρματος σε άσχετες γυναίκες.
 

Το κατηγορητήριο έχει να κάνει με τις εξής κατηγορίες:

  • Συγκρότηση και ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων.
  • Εμπορία ανθρώπων δια της στρατολόγηση, μεταφοράς, παράνομης κατακράτησης, υπόθαλψης μέσω της χρήσης εξαναγκαστικών μέσων, καθώς και μέσα από την παράσυρση γυναικών που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση, με σκοπό την εκμετάλλευση τους.
  • Μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων με αποκόμιση αθέμιτος όφελος από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή.
  • Πλαστογραφία με περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ κατά μόνος και από κοινού.
  • Αγορά και πώληση γενετικού υλικού και γονιμοποιημένων ωαρίων, μεσολάβηση στις πράξεις αυτές και παραποίηση στοιχείων ιατρικού φακέλου με σκοπό την πώληση τους.
  • Νομιμοποίηση εσόδων και εγκληματική δραστηριότητα με αντικείμενο που υπερβαίνει συνολικά τις 120.000 και με περιουσία προερχόμενη από τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων.

Παράνομες υιοθεσίες: Γιατί παύθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως απομακρύνθηκε από τη θέση του ο προέδρου της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Σημειώνεται πως η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς, και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.

Κατά την κρατική τηλεόραση, φαίνεται ότι εξετάζεται για παθητική δωροδοκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 12.8.2023

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ