Μία 40χρονη και ο σύζυγός της- αμφότεροι από τη Βουλγαρία- καταδικάστηκαν στη Θεσσαλονίκη για απόπειρα μεσολάβησης σε παράνομη υιοθεσία κατ’ επάγγελμα. 

 

Η γυναίκα παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2019 σε ιδιωτική κλινική ως «διερμηνέας», συνοδεύοντας 28χρονη συμπατριώτισσά της η οποία επρόκειτο να γεννήσει ένα κοριτσάκι. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η 40χρονη επισκεπτόταν αυτή την κλινική υποστηρίζοντας ότι βοηθά εγκυμονούσες επειδή δεν γνωρίζουν ελληνικά. 

 

Αυτό είχε συμβεί τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν, κάτι που κίνησε τις υποψίες του νοσηλευτικού προσωπικού. Όταν την ημέρα που θα έπαιρνε εξιτήριο η 28χρονη υπήρξαν προβλήματα με τα έγγραφα που προσκόμισε η δήθεν διερμηνέας για την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του νεογνού, οι υπεύθυνοι της κλινικής ενημέρωσαν την αστυνομία. Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι το νεογέννητο θα παραδινόταν σε άτεκνο ζευγάρι, έναντι ποσού που εκτιμάται ότι θα έφτανε τις 5.000 ευρώ.

 

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης καταδίκασε την 40χρονη σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και τριών μηνών, ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον σύζυγό της. 

 

Διαπιστώθηκε ότι το ζευγάρι είχε απασχολήσει τις αρχές για παρόμοιες πράξεις σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, είχαν μεταφέρει οδικώς από τη Βουλγαρία την εγκυμονούσα, ήδη μητέρα δύο παιδιών, με σκοπό να γεννήσει στην Ελλάδα και εν συνεχεία να παραδώσει παράνομα για υιοθεσία το νεογνό. Η βιολογική μητέρα τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης ενός έτους, η οποία ανεστάλη.

 

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας η διευθύντρια νοσηλείας της κλινικής, η οποία περιέγραψε πως ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης. Είπε πως η 40χρονη είχε ζητήσει από τους νοσηλευτές να μην φέρουν σε επαφή το νεογνό με την μητέρα, επειδή εκείνη ήταν κουρασμένη από τον τοκετό. «Μας έκανε εντύπωση ότι είχε εμφανιστεί παλιότερα άλλες δύο φορές στην κλινική», κατέθεσε μεταξύ άλλων η μάρτυρας. 

 

Από την πλευρά του ο μαιευτήρας κατέθεσε ότι λίγο πριν από τον τοκετό δέχθηκε κλήση στο κινητό του τηλέφωνο από άγνωστη γυναίκα που παρουσιάστηκε ως φίλη της επιτόκου και μιλούσε σπαστά ελληνικά. «Δεν πήγε στο μυαλό μου ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι ύποπτο», ανέφερε. 

 

Η 40χρονη, εμφανίστηκε στο δικαστήριο αλλά δεν απολογήθηκε και δικάστηκε δια πληρεξούσιου δικηγόρου. Ο σύζυγός της, κρατούμενος καθώς εκτίει ποινή για παρόμοιες υποθέσεις, δήλωσε άγνοια για την υπόθεση χαρακτηρίζοντας άδικη την εμπλοκή του. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ