Εντύπωση προκαλούν οι εικόνες από αγιασμό στα Γρεβενά, όπου ο μητροπολίτης Δαβίδ φαίνεται να κατεβάζει με το χέρι του μάσκες που φορούσαν οι πιστοί, όταν πλησίαζαν τον σταυρό. 

 

Ο Μητροπολίτης βρέθηκε στον αγιασμό των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών. 

 

Η κάμερα κατέγραψε τον μητροπολίτη Δαβίδ να κατεβάζει αυτοβούλως με το δάχτυλο του αριστερού του χεριού τις μάσκες πιστών, ώστε να προσκυνήσουν τον σταυρό που κρατούσε. 

 

Μάλιστα μετά τον αγιασμό, όταν ξεναγήθηκε στους χώρους και παρατήρησε πως υπάρχει αίθουσα διαλογισμού, επιχείρησε να υποβαθμίσει την σημασία της κάνοντας λόγο για «αίθουσα παραλογισμού» και απαίτησε σε αυστηρό από τους υπεύθυνους του πανεπιστημίου να φτιάξουν και αίθουσα προσευχής. «Μη γελάτε» τους είπε όταν οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να συνεχίσουν την ξενάγηση, λέγοντας πως δίπλα στην αίθουσα είναι γραφείο ψυχολόγου. 

 

«Άλλο ψυχολόγου άλλο διαλογισμού. Η ελληνική γλώσσα είναι καθοριστική. Εδώ βλέπω τι λέει εδώ πέρα, εδώ λέει αίθουσα διαλογισμού. Συγγνώμη για αυτό που θα πω, απαιτώ να υπάρχει χώρος προσευχής (...) προλάβατε όμως να βάλετε αίθουσα διαλογισμού (...) Κύριε πρύτανη στο χρεώνω». 

 

Ο αγιασμός με το «υποχρεωτικό» προσκύνημα:

 

Η «παρατήρηση»