Μαγιορκίνης: «Πιθανός εμβολιασμός εφήβων με ηλικίες κοντά στις πανελλήνιες»

Μαγιορκίνης: «Πιθανός εμβολιασμός εφήβων με ηλικίες κοντά στις πανελλήνιες» Facebook Twitter
0

Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, πόσο κινδυνεύουμε από την μετάλλαξη Δέλτα και αν εξετάζεται εμβολιασμός και των εφήβων μίλησε ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης

Σε ερώτηση αν αυτή τη στιγμή έχουμε κρίση ή φοβόμαστε μια νέα κρίση, απάντησε πως «βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου μεγάλο κομμάτι πλέον του πληθυσμού έχει πια εμβολιαστεί», σημειώνοντας πως παρακολουθούν κυρίως τι συμβαίνει σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ, όπου το ποσοστά είναι πολύ υψηλά, αλλά και το αποτέλεσμα της μετάλλαξης Δέλτα.

«Είναι μια μεταβατική κατάσταση την οποία παρακολουθούμε στενά να δούμε πως θα εξελιχθεί καθώς υπάρχει η αυξημένη διεισδυτικότητα του Δέλτα σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος Α», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ χαρακτήρισε «υπερβολικό και εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο να κολλήσει κάποιος σε 5 δευτερόλεπτα, όπως δήλωσε πρόσφατα μια καθηγήτρια.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, στα θετικά στοιχεία είναι πως δεν αυξάνονται οι νοσηλείες ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ούτε στο Ισραήλ «αλλά δεν μας επιτρέπουν να έχουμε καθησυχασμό». «Δεν έχουμε στοιχεία για το πόσο βαριά είναι η νόσηση από αυτή την παραλλαγή, οι αριθμοί είναι μικροί και στις δυο χώρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και στο να μολυνθούν και στο να καταλήξουν στο νοσοκομείο», ανέφερε.  

Όπως τόνισε, το ανεμβολίαστο κομμάτι και στις δυο χώρες είναι κομμάτι νεολαίας, «που είναι πιο κοινωνικά δραστήριοι, γι' αυτό και βλέπουμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων που καταλήγουν στα νοσοκομεία», σημειώνοντας πως το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα «γι' αυτό θα πρέπει να επισπεύσουμε με κάθε τρόπο τον εμβολιασμό τους»

Για το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εφήβων στην χώρα μας δήλωσε πως ίσως προχωρήσουμε σε αυτό με βάση τις ηλικιακές ομάδες. «Ίσως έχει νόημα να δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις πανελλήνιες ώστε να έχουν λιγότερα προβλήματα την επόμενη χρονιά στην πρόοδό τους. Εγώ θα σκεφτόμουν πρώτα αυτή την ηλικιακή ομάδα. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της επιδημίας τους επόμενους μήνες».

Τέλος, σε ερώτηση αν τα διαθέσιμα εμβόλια στην Ελλάδα καλύπτουν το ίδιο έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, απάντησε πως τα στοιχεία για το εμβόλιo της Moderna είναι λίγα γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφορικά με τα στοιχεία για τα πιο διαδεδομένα εμβόλια των Pfizer και Αstrazeneca, σημείωσε ότι οι διαφορές μετά τον διπλό εμβολιασμό είναι μικρές.

«Το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα κυρίως με την Νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη Β που δεν την κάλυπτε καλά όμως στην μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη και θεωρώ ότι όσοι το έχουν λάβει δεν θα έχουν πρόβλημα». 

Για το Johnson & Johnson ανέφερε πως ακόμα δεν έχουν αρκετά νούμερα αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ