Διαδοχικές συσκέψεις για νέα μέτρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τα αλλεπάλληλα «μαύρα» ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού

 

Σήμερα, νέα σύσκεψη για το θέμα θα λάβει χώρα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν από ασθενείς Covid-19 και οι εμβολιασμοί έχουν «λιμνάσει». 
 

Η τακτική σύσκεψη για την Covid θα γίνει με μία μέρα καθυστέρηση, σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός είχε μεταβεί χθες στη Σκωτία. Η συνεδρίαση γίνεται στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων που προβληματίζουν τους ειδικούς.

 

Θέλοντας να αποφύγουν ένα lockdown - που ούτως ή άλλως αποκλείεται προς το παρόν από κυβερνητικά στελέχη - τα νέα μέτρα θα αφορούν ως επί το πλείστων τους ανεμβολίαστους, όπως έκανε σαφές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ωστόσο δεν αποκλείονται και γενικής φύσης μέτρα στις κόκκινες περιοχές, με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Γκίκα Μαγιορκίνη να έχει ήδη αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο προσωρινού λουκέτου στα κέντρα διασκέδασης των βεβαρυμένων περιοχών. 

 

Μεταξύ των πιθανών μέτρων είναι και η μείωση των μεικτών χώρων και η εντατικοποίηση των ελέγχων ταυτοπροσωπίας για τα πιστοποιητικά που χρησιμοποιούνται για την είσοδο σε θέατρα, κινηματογράφους και εστιατόρια. Ένα σενάριο προβλέπει ακόμα και το «τέλος» των περίκλειστων υπαίθριων χώρων που προς το παρόν λειτουργούν τυπικά ως μικτοί, παρότι πρακτικά αποτελούν κλειστούς χώρους που είναι πιθανό στο μέλλον να υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους. 

 

Για τους μικτούς υπαίθριους χώρους είναι πιθανό να επιτραπεί μόνο στέγαστρο και όχι τα πλαϊνά προστατευτικά - ή έστω πλαϊνά χωρίσματα που δεν θα ξεπερνούν σε ύψος τα 1,3 μέτρα. Πιθανές είναι και οι μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μείωση του πλαφόν ανώτατου αριθμού επιτρεπόμενων ατόμων. Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται ούτε το κλείσιμο της μουσικής.

 

Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ με κίνητρα προς τους ιδιώτες γιατρούς αλλά αν δεν ικανοποιηθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων, παραμένει πάντα ανοικτό το σενάριο της επίταξης

 

Αναδιατάξεις θα γίνουν και στο προσωπικό των κέντρων υγείας και των εμβολιαστικών κέντρων προκειμένου να συμπληρωθούν κενές θέσεις σε νοσοκομεία με τεράστια πίεση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Όπου κριθεί αναγκαίο, ιδιωτικές κλινικές θα αναλαμβάνουν τα non-Covid περιστατικά σε σύμπραξη με το Δημόσιο. 

 

Η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει πάση θυσία τον ρυθμό εμβολιασμών - τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους που πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση. 

 

Σύμφωνα με πηγές, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας που βρέθηκε και χθες στο Μαξίμου, εστίασε στην επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και τις συνέπειες του κορωνοϊούς ιδίως στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, μετά την σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

 

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους κάτω των 50 ετών έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση.

 

Όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, «αν η Επιτροπή δώσει το "πράσινο" φως, τότε τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και πολύ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες».

 

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε αφού έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση είτε με εμβόλιο Johnson & Johnson ή με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.