Κακοκαιρία «Ελπίδα» Σύσταση του υπουργείου Εργασίας για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα

Κακοκαιρία «Ελπίδα» Σύσταση του υπουργείου Εργασίας για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / UNSPLASH
0

Νέα σύσταση για την εφαρμογή τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό απευθύνει το υπουργείο Εργασίας, στον απόηχο της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Η σύσταση ισχύει κυρίως για τις επιχειρήσεις που έκαναν εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για όλους τους κλάδους οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν από αύριο, Πέμπτη, μετά την επέλαση του κύματος κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Στο πλαίσιο των μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ομαλής επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στις περιοχές της χώρας που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Ελπίς», το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει τα ακόλουθα:

«1. Πέραν των κλάδων που λειτούργησαν κατά τις προηγούμενες ημέρες και προφανώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν, για όλους τους υπόλοιπους κλάδους οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν από αύριο, όπου είναι εφικτό και λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της εργασίας κατά περίπτωση, συνιστάται η εφαρμογή της τηλεργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.

2. Η σύσταση αυτή ισχύει κατά μείζονα λόγο για τις επιχειρήσεις εκείνες που έκαναν εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας το προηγούμενο διάστημα.

3. Τέλος, όσον αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, τονίζεται ότι ισχύουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που εκδόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες».

Με τηλεργασία την Πέμπτη το Δημόσιο

Με τηλεργασία θα επαναλειτουργήσουν αύριο, Πέμπτη, οι υπηρεσίες του δημοσίου που ήταν σε αναστολή τις προηγούμενες ημέρες λόγω της κακοκαιρίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε έντονη σύσταση για τηλεργασία, προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι μετακινήσεις. Η απόφαση δεν αφορά εργαζόμενους «σε υπηρεσίες αιχμής», οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας.  

Πιο συγκεκριμένα, καλούνται οι προϊστάμενοι να ενημερώσουν έγκαιρα τους υπαλλήλους αρμοδιότητας τους, προκειμένου να μην μετακινηθούν προς την έδρα της εργασίας τους, όπως και για την υποχρέωση να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, «εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των ασκούμενων από αυτούς αρμοδιοτήτων».

Για τους υπαλλήλους που δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, «συνιστάται εντόνως να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, ήτοι ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η καθυστερημένη προσέλευσή τους θα  θεωρηθεί δικαιολογημένη».

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας- λόγω της φύσης των καθηκόντων- και η προσέλευση στην έδρα της υπηρεσίας είναι αντικειμενικά αδύνατη, λόγω των συνεπειών της κατηγορίας, η απουσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων «θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας».

«Συνεπώς, παρακαλούνται οι αρμόδιοι προϊστάμενοι για την κατάρτιση πλάνου εργασιών για την αυριανή ημέρα, ενημερώνοντας τους υπαλλήλους τους για τον τρόπο παροχής εργασίας τους προτάσσοντας σε κάθε περίπτωση την τηλεργασία καθώς και για τη δικαιολόγηση της βραδείας προσέλευσής τους. Οι υπάλληλοι καλούνται να ενημερώσουν εγκαίρως τους αρμόδιους προϊσταμένους προσωπικού σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας προσέλευσης», επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα, οι επικεφαλής της κάθε υπηρεσίας καλούνται να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πολιτών «με κάθε πρόσφορο τρόπο» και σε κάθε περίπτωση μέσω της ιστοσελίδας τους για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, «ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ