Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Μας σταμάτησαν 2 ώρες, δεν θα μάθουμε αν θα σώζαμε το βρέφος στη Λέσβο- Η απάντηση της ΕΛΑΣ

Βάρκα σε παραλία Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφήνουν αιχμές ότι η Αστυνομία και το Λιμενικό καθυστέρησαν την επέμβαση της οργάνωσης μετά την πρόσκρουση βάρκας με πρόσφυγες σε βράχια στη Λέσβο, που είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένα βρέφος

Σε ανακοίνωση μέσω του Twitter, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι η Αστυνομία και το Λιμενικό σταμάτησε ομάδες της της οργάνωσης για περίπου δύο ώρες. «Δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυτές οι δύο ώρες θα μας επέτρεπαν να σώσουμε τη ζωή του μωρού», συμπληρώνει η οργάνωση. 

Η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε με ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τις ώρες κατά τις οποίες ενημερώθηκαν οι αρχές για το συγκεκριμένο περιστατικό αρχικά από την ΜΚΟ «Watch The Med – AlarmPhone» και στη συνέχεια από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. 

Η Αστυνομία τονίζει πως «δεν υφίσταται ζήτημα καθυστέρησης», αναφέροντας την ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία ενημέρωσε τις αρχές για τον θάνατο του βρέφους, όπως και ότι «δεν θεμελιώνονται ενέργειες των αρχών τέτοιες, που να συνιστούν γενεσιουργό αιτία πρόκλησης θανάτου του βρέφους». 

Τι αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν διαδοχικές αναρτήσεις στο Twitter το Σάββατο για το νέο τραγικό ναυάγιο βάρκας με πρόσφυγες, που συνέβη στη Λέσβο την Παρασκευή. 

«Παρείχαμε ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε 34 επιζώντες. Ένα μωρό 2 μηνών βρέθηκε νεκρό. Δύο άτομα παραπέμφθηκαν για επείγουσα περίθαλψη», ανέφερε η οργάνωση. 

«Όταν καταφέραμε να φτάσουμε κοντά τους, βρήκαμε ανθρώπους σε κατάσταση σοκ εξαιτίας του θανάτου του μωρού και της τρομακτικής εμπειρίας που έζησαν», δήλωσε ο Teo Di Piazza, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Ενώ κατευθυνόμασταν προς το σημείο, η ελληνική αστυνομία μάς σταμάτησε για σχεδόν δύο ώρες καθυστερώντας τη δυνατότητα έγκαιρης ιατρικής φροντίδας. To Λιμενικό σταμάτησε και άλλη μία ομάδα μας. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυτές οι δύο ώρες θα μας επέτρεπαν να σώσουμε τη ζωή του μωρού», ανέφερε ακόμη η οργάνωση. 

«Σύμφωνα με την ομάδα των ανθρώπων, στη βάρκα επέβαιναν ακόμη 16 άτομα που κατάφεραν να φτάσουν στο νησί. Ανάμεσά τους, φέρεται να βρίσκεται και η μητέρα του νεκρού μωρού που δεν μπορέσαμε να βρούμε. Μέχρι στιγμής, τα 16 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται», σημείωναν χθες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. 

Η απάντηση της Αστυνομίας 

Σήμερα, Κυριακή, η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στις αναρτήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 

Αρχικά, η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει πως το νεκρό βρέφος δεν έφερε ίχνη κακώσεων και ως αιτία θανάτου πιθανολογείται ο πνιγμός, μετά τη νεκροψία που διενεργήθηκε το Σάββατο. Αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί νεκροτομή. 

Στη συνέχεια, η Αστυνομία αναφέρει το χρονικό. Οι αρμόδιες αρχές ενημερώθηκαν αρχικά από την ΜΚΟ «Watch The Med – AlarmPhone» στις 08:43 της Παρασκευής, για την άφιξη 40 ατόμων στην περιοχή «Φαρά» Γέρας της Λέσβου. 

«Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω ΜΚΟ, εμφανίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονη δραστηριότητα σχετικά με τις μεταναστευτικές αφίξεις», σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως για την «Watch The Med – AlarmPhone» είχε σχηματιστεί κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης για τα κατά περίπτωση αδικήματα της «συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας καθώς και παραβάσεων του κώδικα μετανάστευσης», μετά από πολύμηνη έρευνα το 2020. 

Για τους λόγους αυτούς, συνεχίζει η ΕΛ.ΑΣ., «στη συγκεκριμένη μεταναστευτική ροή ελήφθησαν πρόσθετα αστυνομικά μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της περιοχής». 

Επίσης, με email που έστειλαν στις 08:56 στις αρχές οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν τις αρχές για το περιστατικό στη Λέσβο. Στις 10:13, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έστειλε email με το οποίο ενημέρωσε τις αρχές για την άφιξη μεταναστών, «γνωστοποιώντας συγχρόνως την ύπαρξη νεκρού βρέφους». 

«Οι αναφερόμενες στην ανακοίνωση της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα αιτιάσεις, περί καθυστέρησής τους, δεν θεμελιώνουν από τα παραπάνω αναφερόμενα στοιχεία ενέργειες των αρχών τέτοιες, που να συνιστούν γενεσιουργό αιτία πρόκλησης θανάτου του βρέφους ή άλλης βλάβης και δεν υφίσταται στην προκειμένη περίπτωση ζήτημα καθυστέρησης, λόγω του ότι ο θάνατος του βρέφους ήταν ήδη γνωστός στις Αρχές από την Ύπατη Αρμοστεία, από την 10:13», επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. 

«Με αφορμή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, που αφορούν σε ανακοίνωση της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα», ανακοινώνεται ότι:

Τα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης των Διευθύνσεων Αστυνομίας δικαιοδοσίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την αρχή του τρέχοντος έτους (2022) και μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο ερευνών που διεξάγουν καθημερινά σε χερσαίες περιοχές των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κατά τις αφίξεις μεταναστευτικών ροών, έχουν προβεί στη σύλληψη 5.497 νεοεισερχομένων ατόμων, εκ των οποίων 482 κατά τον μήνα Δεκέμβριο (2022).

Τα εν λόγω νεοεισερχόμενα άτομα οδηγήθηκαν άμεσα στα κατά περίπτωση αρμόδια Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο και στη Χίο και στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Σάμο και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες πρώτης υποδοχής και υποβολής αιτημάτων για παροχή διεθνούς προστασίας.

Επισημαίνεται ότι, σε πολλές των περιπτώσεων τα ανευρεθέντα άτομα εντοπίστηκαν μετά από πολυήμερες έρευνες σε δυσπρόσιτες – δύσβατες περιοχές, σε αρκετές δε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από στελέχη των παραπάνω αναφερομένων αστυνομικών υπηρεσιών με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αναφορικά με την ανεύρεση νεκρού βρέφους προχθές (16-12-2022) και λόγω του ότι ο θάνατος έλαβε χώρα στο θαλάσσιο πεδίο, πραγματοποιήθηκε από το Λιμενικό Σώμα, σχετική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αρμοδιότητάς του.

Το νεκρό βρέφος κατά τον εντοπισμό του δεν έφερε ίχνη κακώσεων και από τη διενεργηθείσα χθες (17-12-2022) νεκροψία ως αιτία θανάτου, πιθανολογείται ο πνιγμός. Νεκροτομή θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (19-12-2022).

Για την προαναφερόμενη μεταναστευτική ροή, υπήρξε αρχική ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών μέσω email από τη ΜΚΟ «Watch The Med – AlarmPhone» την 16-12-2022 και ώρα 08:43, αναφορικά με άφιξη 40 ατόμων στην αγροτική περιοχή «Φαρά» Γέρας στη Λέσβο. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω ΜΚΟ, εμφανίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονη δραστηριότητα σχετικά με τις μεταναστευτικές αφίξεις.

Την 16-12-2022 και ώρα 08:56, με email η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η οποία επισημαίνεται ότι ήδη είχε ενημερωθεί από την παραπάνω ΜΚΟ, ενημέρωσε ακολούθως τις αρμόδιες Αρχές σχετικά με τη συγκεκριμένη μεταναστευτική ροή.

Την 16-12-2022 και ώρα 10:13, με email η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές για την παραπάνω μεταναστευτική ροή, γνωστοποιώντας συγχρόνως την ύπαρξη νεκρού βρέφους.

Επισημαίνεται ότι, για την πραγματοποίηση των παραπάνω αναφερόμενων ερευνών, λαμβάνονται από την Ελληνική Αστυνομία, όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον με ασφαλή τρόπο διεξαγωγής τους.

Άξιο αναφοράς επίσης είναι ότι, για την ΜΚΟ «Watch The Med – AlarmPhone», που πρώτη ανήγγειλε την άφιξη της μεταναστευτικής ροής στις Αρχές, είχε σχηματιστεί κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης, μετά από πολύμηνη έρευνα το έτος 2020 με την κωδική ονομασία «Αλκμήνη». Για το λόγο αυτό καθώς και για την έντονη δραστηριότητα της εν λόγω ΜΚΟ που προηγούμενα αναφέρθηκε, στη συγκεκριμένη μεταναστευτική ροή ελήφθησαν πρόσθετα αστυνομικά μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της περιοχής.

Οι αναφερόμενες στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αιτιάσεις, περί καθυστέρησής τους, δε θεμελιώνουν από τα παραπάνω αναφερόμενα στοιχεία ενέργειες των Αρχών τέτοιες, που να συνιστούν γενεσιουργό αιτία πρόκλησης θανάτου του βρέφους ή άλλης βλάβης και δεν υφίσταται στην προκειμένη περίπτωση ζήτημα καθυστέρησης, λόγω του ότι ο θάνατος του βρέφους ήταν ήδη γνωστός στις Αρχές από την Ύπατη Αρμοστεία, από την 10:13 ώρα της 16-12-2022.

Μετά από επισταμένες αναζητήσεις, την 15:00 ώρα της 16-12-2022, εντοπίστηκε το νεκρό βρέφος σε χερσαία περιοχή, καθώς τούτο είχε μεταφερθεί από τα παραπάνω αναφερόμενα ανευρεθέντα νεοεισερχόμενα άτομα.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η αρμόδια Λιμενική Αρχή». 
 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ