Απεργία της ΓΣΕΕ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους- Συστήνονταν ως απεσταλμένοι συγγενών, λεία πάνω από 300.000€

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους- Συστήνονταν ως απεσταλμένοι συγγενών, λεία πάνω από 300.000€ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων στην Αττική, με λεία που ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. 

Για την υπόθεση συνελήφθησαν έξι άτομα- ανάμεσά τους και τα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- έπειτα από αστυνομική επιχείρηση που έγινε την Τετάρτη σε περιοχές της Αχαΐας και της Αττικής. 

Σε βάρος των συλληφθέντων και δύο ακόμη ατόμων, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξης απατών, διακεκριμένων κλοπών και ληστειών κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Πώς δρούσαν 

Από την πολύμηνη έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν σαφείς και διακριτούς ρόλους, ενώ η πολυετής τους δράση χρονολογείται τουλάχιστον από το 2015. 

Τα μέλη της σπείρας προσέγγιζαν ηλικιωμένους ανθρώπους- κυρίως γυναίκες- και τους συστήνονταν ως φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένοι συγγενών τους. Χρησιμοποιώντας προφάσεις όπως η περαίωση οικονομικών υποθέσεων, ή την επιστροφή χρημάτων από την εφορία, τους έπειθαν να τους δώσουν μετρητά ή κοσμήματα, τα οποία παραλάμβαναν από τράπεζες ή τα σπίτια τους. 

Στην περίπτωση που οδηγούσαν τα θύματα στα σπίτια τους και αυτά εξέφραζαν αμφιβολίες, τότε άλλαζαν τον τρόπο δράσης και έπαιρναν χρήματα και κοσμήματα με άλλα προσχήματα ή ακόμη και ασκώντας λεκτική ή σωματική βία.

Στο πλαίσιο της δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης άλλαζαν συχνά τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν. Όταν προσέγγιζαν τα θύματα χρησιμοποιούσαν δύο οχήματα. Στο πρώτο επέβαινε το άτομο που προσέγγιζε το θύμα και στο δεύτερο, σε μικρή απόσταση, επέβαιναν οι συνεργοί, προκειμένου να επιτηρούν και να εποπτεύουν τον χώρο.

Μάλιστα, όταν πήγαιναν σε τράπεζες, αυτός που προσέγγιζε το θύμα του ζητούσε να απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο, με το πρόσχημα ότι έχει υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά ή σε τοποθέτηση βηματοδότη, ώστε να εξασφαλίσει την ανάληψη και παράδοση των χρημάτων, χωρίς να διακόψει την πράξη κάποιο συγγενικό πρόσωπο με τηλεφώνημά του.

Τα μέλη της σπείρας έχουν διαπράξει τουλάχιστον 46 απάτες, 7 απόπειρες απάτης, 6 κλοπές και 3 ληστείες. Οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις διαπράχθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων- αρχηγικού μέλους- εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για κλοπές και ληστείες.

Ελλάδα
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ