Έρχεται ένας από τους πιο ισχυρούς καύσωνες των τελευταίων ετών

Έρχεται ένας από τους πιο ισχυρούς καύσωνες των τελευταίων ετών Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO
3

Οι ήδη υψηλές θερμοκρασίες αυτής της εβδομάδας αναμένεται να κορυφωθούν με την έλευση πολύ θερμών αέριων μαζών από την Αλγερία και το Μαρόκο που θα ανεβάσουν το θερμόμετρο στη χώρα ακόμη και στους 43 βαθμούς Κελσίου από την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με την έγκυρη πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, το κύμα καύσωνα αναμένεται να κρατήσει 2-3 ημέρες.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, σε πολύ τοπικό επίπεδο οι θερμοκρασίες δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν ακόμη και τους 43°C, θυμίζοντας εποχές του Ιουνίου του 2007, όταν π.χ. στην Ελευσίνα σημειώθηκε η θερμοκρασία-ρεκόρ των 46,5°C.

Μένει να δούμε αν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων θα δικαιωθούν.

Η πρόγνωση του Καλλιάνου από την επίσημη ιστοσελίδα του στο Facebook:

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΤΗΣ 10ΕΤΙΑΣ - ΣΤΟΥΣ 43°C ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Στην κυριολεξία, η Αλγερία και το Μαρόκο θα "μετακομίσουν" στη χώρα μας, μιας και αυτή τη στιγμή, οι πολύ θερμές αέριες μάζες βρίσκονται σε αυτές τις βορειοδυτικές περιοχές της Αφρικής και τις επόμενες ημέρες θα κινηθούν ανατολικότερα.

* ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΟΛΗ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Αυτές οι εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες θα επηρεάσουν σε έκταση το μεγαλύτερο κομμάτι της ανατολικής και νότιας Ευρώπης όπως και σχεδόν όλη τη Μεσόγειο, τις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Αφρικής, την Κύπρο, την Τουρκία μέχρι και τη μέση Ανατολή. Ενώ ως προς τη βόρεια συνιστώσα, ο καύσωνας θα "ταλαιπωρήσει" έως και τα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης και θα φτάσει ενδεχομένως μέχρι και τη Ρωσία.

* ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΥΣ 38-39°C - ΑΝΑΣΕΣ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Από σήμερα έως και την Τρίτη, ναι μεν θα επικρατεί ζέστη μιας και επηρεαζόμαστε από τα "υπολείμματα" του καύσωνα που έπληξε 15 μέρες τώρα τη δυτική Ευρώπη, αλλά η θερμοκρασιακή οροφή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 38-39°C τοπικά. Βέβαια, κατά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες, θα εκδηλώνονται κάποιες μπόρες η και μεμονωμένες καταιγίδες στα εσωτερικά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και ιδιαιτέρως στις πιο ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Εκεί οι κάτοικοι τουλάχιστον θα δροσιστούν...

* Η ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΜΕΡΑ

Την Τετάρτη οι εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες θα βρίσκονται μια ανάσα από την Ελλάδα. Η θερμοκρασία ενδεχομένως να σημειώσει ακόμη μια μικρή άνοδο και ίσως φτάσει εκείνη τη μέρα στους 39-40°C. Αυτό θα είναι το πρώτο πιάτο, διότι το κυρίως μενού θα έρθει από την Πέμπτη.

* ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Αν νομίζετε ότι αυτές τις ημέρες ζεσταθήκατε αρκετά ή και μερικοί από εσάς ταλαιπωρηθήκατε από τους 36-37°C, τότε θα σας πληροφορήσω ότι από την ερχόμενη Πέμπτη όλα θα αλλάξουν. Μάλιστα, αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα πρέπει να αναμένεται νέα περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου κατά 6-7°C.

Έτσι λοιπόν, από την ερχόμενη Πέμπτη έως και την Κυριακή (αυτό φαίνεται αυτή τη στιγμή) οι μέγιστες θερμοκρασίες θα προσεγγίζουν τα επίπεδα των 41-42°C και τοπικά 43°C σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν ακόμη και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ θερμοκρασίες σε πολύ τοπικό επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι κανείς στη θέση να σας αναφέρει με ακρίβεια για το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο. Αυτό είναι κάτι που θα σας το αναλύσω διεξοδικά τις επόμενες ημέρες. Για παράδειγμα στην Αθήνα η θερμοκρασία φαίνεται ότι με ιδιαίτερη ευκολία θα ξεπεράσει τους 40-41°C, ενώ στον Θεσσαλικό κάμπο ίσως σημειωθούν και θερμοκρασίες ΡΕΚΟΡ που αυτή τη στιγμή δεν θέλω να σας αναφέρω για να μην σας ανησυχήσω. Εξάλλου είπαμε, δεν χρειάζεται καμία ανησυχία, απλώς πρέπει όλοι μας να προετοιμαστούμε.

* ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΘΥΜΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2007

Οι θερμοκρασίες θα είναι τέτοιες όπου σίγουρα πολλοί από εμάς θα θυμηθούμε τον Ιούνη του 2007, όταν στην Ελευσίνα σημειώθηκε η θερμοκρασία ρεκόρ των 46,5°C! Δεν ξέρει κανείς από τώρα αν θα φτάσουμε σε αυτές τις θερμοκρασίες, όμως σίγουρα κάτι παρόμοιο θα ζήσουμε...

* ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ - Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ

Εδώ και αρκετές ημέρες, καθημερινά, "φωνάζω" και ενημερώνω γι'αυτό που έρχεται από την ερχόμενη Πέμπτη. Ας βοηθήσουμε όλοι μας με μια κοινοποίηση διότι η ανακοίνωση αυτή πρέπει να φτάσει σε όσους πιο πολλούς μπορούμε.

Υπάρχουν άστεγοι, άνθρωποι με προβλήματα και ολόκληρες οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να δροσιστούν κάτω από τα κλιματιστικά τους.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μου αναφέρει κάποιος ότι δεν σας ενημέρωσα και επομένως δεν ξέρατε τι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε.

* Η ΕΜΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΣΙΩΠΟΥΝ

Κανείς αρμόδιος φορέας δεν έχει ανακοινώσει κάτι ακόμη. Ελπίζω να μη γίνει 24 ώρες πριν όπως συνηθίζουν να κάνουν. Είπαμε και εχθές, προέχει η ενημέρωση των πολιτών και ας πέσουμε 1°C έξω στα προγνωστικά μας. Οπότε οι δημόσιοι φορείς να μην φοβούνται μην εκτεθούν, μιλάμε για κάτι πολύ ισχυρό που φαίνεται εδώ και πολλές ημέρες. Δεν είναι δυνατόν να σιωπούν...

Υ.Γ : Εννοείται θα σας ενημερώνω συχνά πυκνά για αυτό το δύσκολο 3-4 ήμερο που θα περάσουμε. Θα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς καύσωνες της τελευταίας δεκαετίας...

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας: Πίσω στο παρελθόν για να δούμε το μέλλον

Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Ένας δάσκαλος μάζεψε χιλιάδες αντικείμενα από τα ελληνικά σχολεία του 20ού αιώνα

Στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, ο Θεόδωρος Τσιλίκας έχει συγκεντρώσει μοναδικά ντοκουμέντα της εκπαίδευσης στα δημοτικά της Ελλάδας, από παλαιά ή ακόμη και εγκαταλελειμμένα σχολεία.
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ
Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

Ελλάδα / Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

«Όλες οι σχετικές αναρτήσεις και αντιδράσεις κυρίως από βουλευτές που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε Κυβέρνηση είναι λαϊκίστικες και υποκριτικές» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
NEWSROOM
Λαμία: 63 κρούσματα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 δημοτικά σχολεία

Ελλάδα / Λαμία: 63 κρούσματα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 δημοτικά σχολεία

Τα 15 παιδιά με συμπτώματα δηλητηρίασης από Δημοτικό κατανάλωσαν λιγκουίνι με κιμά. Γονιός που κράτησε την συσκευασία είπε θα τη στείλει στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Νταξει ρε παιδιά χαλαρώστε λίγο! Δεν θα πεθάνουν είναι και ολας από τη ζέστη!Νομίζω ότι το έχετε παράτραβήξει λίγο το θέμα ....καλοκαίρι είναι και κάνει ζέστη όπως και όταν είναι χειμώνας κάνει κρύο !Και στο κάτω κάτω όπως λέει και η Φουρειραρα: "40 βαθμοί λιώνει το κορμί η λύση είναι μια ΠΆΜΕ ΠΑΡΑΛΊΑ (ή σε κάποια πισίνα αν δεν προλαβαίνεις) "!
δε ξερω τι ηλικια εχεις, το 87 εγω ημουν μωρο, αλλα ειχαν πεθανει χωρις υπερβολη χιλιαδες απο τον καυσωνα. Στην Ελλαδα. Αμα ψαξεις υπαρχουν και δελτια ειδησεων ΕΡΤ εποχης που διαβαζανε μια λιστα ονοματα και τους παρακαλουσαν να επικοινωνησουν με την αστυνομια της περιοχης τους (γιατι καποιος μεγαλης ηλικιας συγγενης ειχε πεθανει στο σπιτι)ΟΚ ναι τωρα ολοι εχουν κλιματιστικα κλπ, αλλα η θερμοπληξια, ειδικα σε ηλικιωμενους, σκοτωνει κανονικα.
Με ενοχλεί το ύφος του Καλλιάνου που είναι σα να παρακολουθείς κλασικό δελτίο ειδήσεων στον Αντέννα (όπως και στα περισσότερα κανάλια χρόνια τώρα), με στόμφους, "κεφαλαία", κινδυνολογία κ.α. και επιπλέον στην προκειμένη και πολιτικές ριπές. Κανε αυτό που έχεις να κάνεις, ενημέρωσε τον κόσμο σωστά, αλλά δείξε όμως εσύ πρώτα την ρημάδα την Ψ Υ Χ Ρ Α Ι Μ Ι Α μάστορα. Αυτό χρειάζεται ο κόσμος. Αν εσύ αναγγέλεις, σύμφωνα με την ιδιότητά σου, κάτι που αφορά το ευρύ κοινό και την ασφάλειά του (που σημαίνει πως σε μέρες καύσωνα, είναι και ζήτημα ζωής και θανάτου για πολλούς ανθρώπους), αυτό πρέπει να το κάνεις, δείχνοντας ΠΡΩΤΑ εσύ ωριμότητα και ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, γιατί αλλιώς δημιουργείς α ν α σ φ α λ έ ς κλίμα στους ανθρώπους, και ΑΓΧΟΣ. Το άγχος κι ο πανικός δεν είναι η συνταγή του Safety First. Πραγματικά είναι τόσο αυτονόητο αυτό και στην προκειμένη εμένα μου δείχνει ανευθυνότητα.