Δύο κτίρια 80.000 τ.μ. με ετήσιο ενοίκιο 6 εκατ. ευρώ, στεγάζουν μόλις 80 δημόσιους υπαλλήλους

Δύο κτίρια 80.000 τ.μ. με ετήσιο ενοίκιο 6 εκατ. ευρώ, στεγάζουν μόλις 80 δημόσιους υπαλλήλους Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
3

Δύο κτίρια, που προσφέρουν αθροιστικά 80.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου, παραμένουν ουσιαστικά κενά εδώ και πολλά χρόνια, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει 6 εκατ. ευρώ ετήσιο μίσθωμα από το 2014.


Πρόκειται για το κτίριο των καπνοθηκών «Κεράνης» στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη και το πρώην Κέντρο Γραπτού Τύπου στο Μαρούσι. Τα δύο αυτά κτίρια εμπλέκονται και στο λεγόμενο «σκάνδαλο του ΤΑΙΠΕΔ» - έχει ασκηθεί δίωξη σε στελέχη του Ταμείου για την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου έναντι 261 εκατ. ευρώ.


Όπως επισημαίνει η Καθημερινή, στα δύο κτίρια εργάζονται περίπου 80 δημόσιοι υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν σχεδόν 1.000 τ.μ. σε κάθε εργαζόμενο. Όπως μάλιστα είχε πει στη Βουλή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, με το λειτουργικό κόστος τους οι υπάλληλοι αυτοί θα ήταν οικονομικότερο να είχαν στεγαστεί σε 4στερα ξενοδοχεία ώστε να έχουν και το πρωινό τους.


Ο κ. Αλεξιάδης είχε δηλώσει πως θα μεταφερθούν υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών στο κτίριο της «Κεράνης», κάτι όμως που δεν έγινε. Αντιστοίχως, δεν έχει μεταφερθεί ακόμη ούτε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ίδιο κτίριο, όπως είχε υποσχεθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - η διαδικασία έχει ξεκινήσει, ειδικά μετά την αποτυχία της χώρας να προσελκύσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά αναμένεται να καθυστερήσει.


Σύμφωνα με την Καθημερινή, η υπόθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ανέδειξε τις ανεδαφικές αιτιάσεις όσων δεν ήθελαν να στεγαστούν εκεί, όπως συνδικαλιστές εφοριακοί, δικηγόροι του Πειραιά κ.λπ. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για συνδικαλιστές που τη μία εντόπιζαν προβλήματα αμιάντου, στατικής κ.ά., και την άλλη δεν ήθελαν «να νομιμοποιήσουν το σκάνδαλο του ΤΑΙΠΕΔ».


Σημειώνεται πως ακόμη και με το νέο συμβόλαιο των 2,65 εκατ. ευρώ ετησίως που σύναψε το ΤΑΙΠΕΔ, το κτίριο «Κεράνης» είναι πολύ πιο φθηνό σε σχέση με τα μισθώματα που πληρώνει σήμερα το ΥΠΟΙΚ. «Πληρώνουμε (το κτίριο "Κεράνης") 5,6 ευρώ ανά τ.μ., αυτό είναι το ενοίκιο που αντιστοιχεί, ενώ στα άλλα κτίρια (του ΥΠΟΙΚ), που είναι πολύ χειρότερα, χωρίς πάρκινγκ, πληρώνουμε 11,56 ευρώ, 9,92 ευρώ, 14,50 ευρώ, 14,60 ευρώ, 13,50 ευρώ το τ.μ.», είχε πει ο κ. Αλεξιάδης στη Βουλή.


Πηγή ενημερωμένη για το θέμα, που επικαλείται η Καθημερινή, τονίζει πως «θα άξιζε να εξετάσει κάποιος από ποιους νοικιάζει τα κτίριά του τόσο το ΥΠΟΙΚ, όσο και τα άλλα υπουργεία που ήταν να μεταφερθούν στο κτίριο "Κεράνης"». Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Αλεξιάδη, το ΥΠΟΙΚ θα μπορούσε να εξοικονομήσει 6 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 24 εκατ. που καταβάλλει ετησίως σε ενοίκια.

Πηγή: kathimerini.gr

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Το σκανδαλο ειναι οτι δεν εχουν μεταστεγαστει οι υπηρεσίες γιατι ξεβολευουν τους υπαλληλους. Τα κτηρια ηταν του δημοσιου και τα πουλησε και μισθωση με sale και lease back.
Ναι μωρέ, καθημερινά πράγματα, sale & lease back ναούμ, το μέλλον στο real estate.Πουλήθηκε όσο πουλήθηκε από το ελληνικό δημόσιο, υπό τον όρο της άμεσης μίσθωσής του από το ίδιο, με μίσθωμα τόσο, ώστε να χρειάζοται μερικοί μήνες μόνο για να επιστραφεί πίσω το ποσόν της πώλησης. Και με τον αγοραστή εν συνεχεία, να μετράει τα κέρδη του, στην υγεία του κορόιδου.Τέτοιες μπίζνες, μόνο η Νέα Πασοκοσημοκρατία. Με αυτούς τους όρους, αγοράζω κι εγώ!