Δίκη για το Μάτι- Κωνσταντοπούλου: «Δεν τους έδωσαν ούτε 20 λεπτά για να μην καούν»

Δίκη για το Μάτι- Κωνσταντοπούλου: «Δεν τους έδωσαν ούτε 20 λεπτά για να μην καούν» Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

«Οι εγκληματικές παραλείψεις ήταν τεράστιες. Κανένας δεν έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους να σωθούν», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Ήταν απασχολημένοι με τις φιέστες ενόψει της εξόδου από τα μνημόνια που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου 2018 και τους έτυχε "η στραβή στη βάρδια τους"», πρόσθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ολοκλήρωσε σήμερα την κατάθεση της ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Κουκούλωμα των ευθυνών»

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής και νομικός, μία από τους πρώτους πολίτες που κατέθεσαν μήνυση για την απόδοση ευθυνών, είπε στο Δικαστήριο πως η υπόθεση εξετάζεται από την Δικαιοσύνη «πετσοκομμένη», καθώς η ποινική δίκη έχει περιοριστεί σε ένα πλημμέλημα.

Αναφερόμενη, δε, σε «κουκούλωμα των ευθυνών» επανέλαβε και κατά την σημερινή συνεδρίαση πως όλοι οι αρμόδιοι για όσα εφιαλτικά έγιναν στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, «επιδόθηκαν σε αντιμετάθεση ευθυνών επιχειρώντας να παρουσιάσουν ως ενόχους τους κατοίκους στο Μάτι, οι οποίοι μετρούν και θα μετρούν τις πληγές τους για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Η μάρτυρας, επικεφαλής πολιτικού κόμματος, τόνισε πως όσα αναφέρει ισχύουν και στον παρόντα χρόνο και επικαλέστηκε την «προκλητική», όπως την χαρακτήρισε, θέση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το οποίο «στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης αποδίδει 95% ευθύνες στους κατοίκους», όπως είπε.

«Δεν τους έδωσαν την ευκαιρία καν να σωθούν. Δεν τους έδωσαν ούτε 20 λεπτά για να μην καούν»

Παραθέτοντας το υπόμνημα Νομικών Συμβούλων του Κράτους που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης ο Βασίλης Καπερνάρος, πληρεξούσιος δικηγόρος της Βαρβάρας Βουκάκη Φύτρου, που θρηνεί τον χαμό του συζύγου και των δύο παιδιών της στην φωτιά, είπε πως σε αυτό αναφέρεται ότι η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εναέριων μέσων «εκμηδενίστηκε λόγω της αδυναμίας να πάρουν νερό από τη θάλασσα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων».

Ο συνήγορος ανέφερε πως όλα αυτά αποτελούν «επινοήσεις εκ των υστέρων» χαρακτηρίζοντας «ντροπιαστικό» το έγγραφο του ΝΣΚ .

Κατά την εξέταση της από συνηγόρους των θυμάτων η πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε πως εκείνο το απόγευμα, «Δεν υπήρχε ετοιμότητα σε επίγεια και εναέρια μέσα και κανενός είδους ανταπόκριση στην ευθύνη που είχαν και για την οποία είχε χτυπήσει καμπάνα από την προηγούμενη μέρα καθώς γνώριζαν οι αρμόδιοι τα δεδομένα».

Η μάρτυρας ανέφερε πως ουδείς δεν ενεργοποιήθηκε όπως αρμόζει. «Δεν τους έδωσαν την ευκαιρία καν να σωθούν. Δεν τους έδωσαν ούτε 20 λεπτά για να μην καούν. Η απουσία, η αδιαφορία και η εγκληματική παράλειψη ήταν τεράστια και εκ των υστέρων προσπαθούν με χίλιους τρόπους να σώσουν εαυτούς. Κανένας δεν τους έδωσε την ευκαιρία να σώσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Η κοροϊδία που σκηνοθετήθηκε μετά την καταστροφή είναι αποδεικτική της πλήρους συναίσθησης ότι είχαν τεράστιες ευθύνες... Κάηκαν τόσοι άνθρωποι μέσα στην Αθήνα. Οι κάτοικοι καταδικάστηκαν ενσυνείδητα... Και μάλιστα την ώρα που υπήρχε δρων μηχανισμός που επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Κινέτας».

Χωρίς καλοριφέρ, με παλτά η δίκη: «Καμία μέριμνα»

Η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη κάτω από επαχθείς συνθήκες με έντονο κρύο καθώς η αίθουσα που είναι αμφιθεατρική δεν διαθέτει θέρμανση. Οι παράγοντες της δίκης παρακολούθησαν την διαδικασία φορώντας τα παλτά τους.

Αρκετοί από τους συνηγόρους σχολίασαν το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την «αξιοπρεπή εξέλιξη της διαδικασίας» που αφορά μία εθνική τραγωδία.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά σε εργοστάσιο στην Κηφισιά: Η ανακοίνωση της PAL για το συμβάν

Ελλάδα / Φωτιά σε εργοστάσιο στην Κηφισιά: Η ανακοίνωση της PAL για το συμβάν

«Το κτίριο ήταν κατασκευασμένο από πυράντοχα υλικά που έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο, να περιοριστεί η πυρκαγιά και να μην επεκταθεί σε γειτνιάζοντες χώρους παραγωγής καθώς και όμορες επιχειρήσει» αναφέρεται μεταξύ άλλων
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό ρεκόρ στις Βουκολιές Χανίων οι 44,5°C - Θερμική κάμερα κατέγραψε κάδο στους 160°C

Ελλάδα / Καύσωνας: Ευρωπαϊκό ρεκόρ στις Βουκολιές Χανίων με 44,5°C - Θερμική κάμερα κατέγραψε κάδο στους 160°C

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36.3 °C - Θερμοκρασίες 96 και 160 βαθμών κατέγραψε θερμικό drone σε Ομόνοια και Λυκαβηττό - Πέφτει η θερμοκρασία από την Παρασκευή
NEWSROOM
Πρέβεζα: Ανήλικος πήγε να αποφύγει επίθεση σκύλου και παρασύρθηκε από ΙΧ

Ελλάδα / Πρέβεζα: Ανήλικος πήγε να αποφύγει επίθεση σκύλου και παρασύρθηκε από ΙΧ

Οι επιβαίνοντες στο ΙΧ, καθώς και περαστικοί ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και άμεσα έσπευσε στο σημείο ασθενοφόρο προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει τον 16χρονο τραυματία στο νοσοκομείο
NEWSROOM