ΑΠΘ: Απολύθηκε ζευγάρι καθηγητών - Για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων χιλιάδων ευρώ

ΑΠΘ: Απολύθηκε ζευγάρι καθηγητών - Για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων χιλιάδων ευρώ Facebook Twitter
ΑΠΘ: Απολύθηκε ζευγάρι καθηγητών - Για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων χιλιάδων ευρώ (Eurokinissi)
0

Οριστική απόλυση για ζευγάρι καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που φέρεται να καταχράστηκε ευρωπαϊκά κονδύλια 352.555 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) με τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA), το ζευγάρι των καθηγητών διέθεσε το ποσό των 352.555 ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που προορίζονταν για έρευνα, σε αγορά αυτοκινήτων, οικιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εξόφληση λογαριασμών κ.λπ.

Ωστόσο αν και διαπιστώθηκε η κατάχρηση, το ζευγάρι φέρεται να έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των ΑΕΙ, που όριζε την απόλυσή τους.

Το ποσό των 355.552 ευρώ, το είχε εμπιστευθεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο ζευγάρι των καθηγητών «λόγω της ιδιότητάς τους ως εντολοδόχων και διαχειριστών ξένης περιουσίας».

Σύμφωνα με τα ευρήματα των των ερευνών, ο σύζυγος είχε οριστεί ως συντονιστής του προγράμματος ENHSA II και η γυναίκα του συντονίστρια του προγράμματος ENHSA III.

Τα προγράμματα αυτά προέβλεπαν την διοργάνωση συνεδρίων, την εκπόνηση ερευνών και μελετών, δημοσιεύσεις και διακίνηση πληροφοριών σχετικών με την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων στις χώρες της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε., μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ μετέφερε σταδιακά προκαταβολές στους κοινούς λογαριασμούς του ζεύγους.

Με τα κονδύλια αυτά το ζεύγος θα κάλυπτε τα έξοδα των συνεδρίων, της αποζημίωσης των συμμετεχόντων σε αυτά για έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διαβίωσης κ.λπ. και θα απέδιδε λογαριασμό μαζί με τα σχετικά παραστατικά (δικαιολογητικά έγγραφα για τα έξοδα).

Ωστόσο, κάποια στιγμή, από τον Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επικεφαλής Αρχιτεκτονικών Σχολών κατατέθηκε στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό που είχε το ζεύγος τα ποσά των 337.355 και 580.855 ευρώ τα οποία αντιστοιχούσαν στα τέλη συμμετοχής που κατέβαλαν οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις των έργων ENHSA II και ENHSA III.

Από τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, αντί να πληρωθούν οι δαπάνες των συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων, το ζεύγος δαπάνησε 99.035,65 ευρώ για να καλύψει «προσωπικές τους δαπάνες ή δαπάνες συγγενικών τους προσώπων όπως έξοδα κατοικίας, μεταφορές σε τραπεζικούς λογαριασμούς οικείων προσώπων, εξόφληση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ασφαλιστικών δαπανών, φόρου οχημάτων, φόρου εισοδήματος και λοιπών φόρων, δαπανών τέκνων, αγορά αυτοκινήτων, εξόφληση πιστωτικών καρτών για αγορά οικιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, νοσοκομειακής περίθαλψης, υπηρεσιών ομορφιάς και εξόδων ασφάλισης».

Παράλληλα, παρακρατήθηκε το ποσό των «53.520 ευρώ, χωρίς να το αποδώσουν, όπως όφειλαν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το ζευγάρι των καθηγητών παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ τόσο για την κατάχρηση του ποσού των 352.555 ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια όσο και «για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος των ιδίων ή τρίτων προσώπων και αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για πανεπιστημιακό λειτουργό συμπεριφορά».

Κατά το Πειθαρχικό Συμβούλιο, το ζεύγος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι τα χρήματα των λογαριασμών τους προέρχονται από προσωπικές αποταμιεύσεις, αποζημιώσεις που έλαβαν για συμμετοχή τους σε έργα ή προγράμματα της Ε.Ε. κ.λπ. Κάτι που δεν έπεισε τους δικαστές.

Η ποινή της οριστικής παύσης βασίστηκε επίσης στο σκεπτικό για το «μέγεθος της ζημίας που προκάλεσαν στην περιουσία της Ε.Ε. αλλά και στο κύρος και την αξιοπρέπεια του ΑΠΘ και των πανεπιστημιακών λειτουργών του».

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ