ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Ανδρέας Γεωργίου: Θέλω να σταματήσει να σπιλώνεται το όνομά μου

Ανδρέας Γεωργίου: Θέλω να σταματήσει να σπιλώνεται το όνομά μου Facebook Twitter
0

Στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, αναφέρεται η Die Zeit, σημειώνοντας πως γίνεται «αντικείμενο διαμάχης στην Ευρώπη». Η γερμανική εφημερίδα δημοσιεύει φιλοξενεί και δηλώσεις του ίδιου, ο οποίος τονίζει πως η μεγαλύτερη επιθυμία του είναι να σταματήσουν οι δικαστικές περιπέτειες και να μην σπιλώνεται το όνομά του.

«Στην καρδιά της ΕΕ υφίσταμαι επί έξι χρόνια αμείλικτη δίωξη, επειδή ακολουθούσα τους νόμους της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές περί στατιστικής καταγραφής, δηλώνει ο καταδικασθείς πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Στον τίτλο της έντυπης έκδοσης της Die Zeit, διατυπώνεται και το ρητορικό ερώτημα: «Μήπως ήταν υπερβολικά ειλικρινής;». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γεωργίου κάθε τόσο απαλασσόταν από όσα του καταλόγιζαν, αλλά μετά από λίγο βρισκόταν και πάλι μπλεγμένος σε δικαστικές περιπέτειες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες, τις οποίες η Eurostat θεωρεί «παράλογες».

Στη Zeit μιλάει και ο πρώην διευθυντής της Eurostat, Βάλτερ Ράντερμαχερ- συνταξιούχος σήμερα- ο οποίος δηλώνει: «Ο Γεωργίου ήταν ο πρώτος, που υπολόγισε σωστά το ελληνικό κρατικό χρέος. Προηγουμένως, μετά από κάθε αλλαγή κυβέρνησης, προέκυπταν εντελώς νέα στοιχεία».

Όπως αναφέρει η Deutschw Welle, σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ανδρέας Γεωργίου, ελέγχοντας τον τρόπο υπολογισμού των στατιστικών στοιχείων, εντόπισε ελλειμματικές ΔΕΚΟ ή κρατικές εγγυήσεις που δεν εμφανίζονταν πουθενά στις καταγραφές, διπλές καταχωρήσεις εσόδων ή και εντελώς λανθασμένα στοιχεία. Αυτές τις πρακτικές προσπάθησε να αλλάξει, για να βρεθεί κατηγορούμενος από «πολιτικούς όλων των κομμάτων» ότι έφερε εκείνος έφερε την Ελλάδα «κάτω από το κνούτο της τρόικας», συμπεραίνει η εφημερίδα.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της «Die Zeit» μιλάει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αντικρούει τον ισχυρισμό πως είτε ο ίδιος είτε η ελληνική δικαιοσύνη εκφράζουν δυσπιστία σχετικά με τα στοιχεία που είχε αποστείλει στις Βρυξέλλες ο Ανδρέας Γεωργίου για τον κρατικό προϋπολογισμό. Διευκρινίζει βέβαια ότι σε έναν υπουργό Οικονομικών «δεν αρμόζει να σχολιάζει μία απόφαση της δικαιοσύνης».

Για να επισημάνει τελικά ότι η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση εις βάρος του Ανδρέα Γεωργίου δεν αφορά παραποίηση στοιχείων, αλλά ένα «ζήτημα ήσσονος σημασίας, διαδικαστικό». Κατά συνέπεια, καταλήγει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν».

Πηγή: Deutsche Welle

Ελλάδα
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ