Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τα αιτήματα που υπέβαλαν το κόμμα ΜΕΡΑ25, σωματεία για τα δικαιώματα του ανθρώπου αλλά και απλοί πολίτες, που ζητούσαν ανάκληση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου

 

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ απέρριψε το αίτημα του «ΜέΡΑ25» και του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, που ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα.


Η κυρία Σαρπ απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

 

Με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής, όπως του είχε ζητηθεί από τους αιτούντες, το ανώτατο δικαστήριο οδηγήθηκε σε απόρριψη του αιτήματος, εν μέσω των αντιδράσεων και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης για την τετραήμερη απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, που λήγει το βράδυ της Τετάρτης.

 

Υπενθυμίζεται πως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας και ζητούσε την ανάκληση της απαγορευτικής διαταγής από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιδρώντας στην απαγόρευση. «Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.»

 

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος είχε σχολιάσει πως τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή «ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας [...] Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική».

 

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ υποστήριζαν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά στο δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ενώ παραβιάζει και τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Τέλος, τόνιζαν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλέστηκαν και ευρωπαϊκή νομολογία.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr