Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ των νοσοκομείων καθώς ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού που χρίζουν νοσηλείας.

 

Η κατάσταση ιδίως στην Αττική κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή από τους ειδικούς, με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, να τονίζει πως πλέον σε πανελλαδική εμβέλεια, η κάλυψη των κλινών για κορωνοϊό φτάνει το 58%.

 

Ανησυχητική είναι όμως η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη καθώς όπως ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης κάλυπταν το 10% πριν από λίγες μέρες. Σήμερα έχει υπερβεί το 50%. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει πώς πιέζεται το σύστημα όλο και περισσότερο».

 

Στο 75% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική

 

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε πως στην Αττική ήδη είναι καλυμμένο το 70%-75% των ΜΕΘ, ενώ σε ερώτηση εάν έχει ξεφύγει η κατάσταση, είπε ότι είναι ακόμη υπό έλεγχο, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ από τις 20 Νοεμβρίου, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι διάφορες ιώσεις.

 

Ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απηύθυνε έκκληση προς όλους για ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από τον sars-cov2, ώστε να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας να αντέξει για να αντιμετωπίσει την πανδημία, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ «δεν είναι ανεξάντλητες» και υπάρχει «κόκκινη γραμμή».  

 

Από την πλευρά του ανέφερε πως στην Αττική πριν δέκα ημέρες υπήρχαν 122 διαθέσιμες κλίνες, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί σε 144.

 

Σε συναγερμό η Θεσσαλονίκη - Γέμισαν σε λίγες μέρες οι ΜΕΘ

 

Λίγο πριν το «κόκκινο» βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό οι νοσηλείες λόγω Covid στα νοσοκομεία της πόλης.

 

Ενδεικτικά τα στοιχεία από το ΑΧΕΠΑ, όπου οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν αυξηθεί κατά 350% τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ υπάρχει μείωση κατά 40% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Παράλληλα, στο «Παπανικολάου» όπου στη ΜΕΘ παρατηρείται αύξηση 100% των ασθενών που νοσηλεύονται εκεί.

 

Όπως ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, «οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης κάλυπταν το 10% πριν από λίγες μέρες. Σήμερα έχει υπερβεί το 50%. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει πως πιέζεται το σύστημα όλο και περισσότερο».

 

Ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών


Οι εισαγωγές τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί ραγδαία με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Θριάσιο όπου οι κλινική έχει γεμίσει και περιστατικά μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.

 

Στον «Ευαγγελισμό» μόλις 15 κρεβάτια μένουν κενά, καθώς 75 ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου, ενώ πλήρεις είναι και οι κλινικές του «Σωτηρία» με 90 ασθενείς. Και στο «Γεννηματάς» όμως 23 από τα 31 κρεβάτια στην κλινική κορωνοϊού είναι κατειλημμένα.

 

Ζητούν βοήθεια από γειτονικά κράτη

 

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι από την αρχή της πανδημίας, το σύστημα Υγείας προετοιμάστηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει «μια δυσμενή εξέλιξη» και λαμβάνονται μέτρα για το «χειρότερο σενάριο». Ωστόσο, «υπάρχει και ένα σημείο που είναι η κόκκινη γραμμή».

 

Μάλιστα, ο υφυπουργός έφερε ως παράδειγμα την Ολλανδία, η οποία έχει αρχίσει και ζητάει βοήθεια από την Γερμανία, σημειώνοντας ότι «και τα πιο σύγχρονα κράτη έχουν περιορισμένες δυνατότητες και δυνάμεις».

 

«Εμείς κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε, προετοιμαζόμαστε, αναδιατάσσουμε δυνάμεις, είμαστε κοντά σε οριακό σημείο, οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες, αλλά πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρήσουμε τα μέτρα, έχουμε χρόνο ακόμα μπροστά μας προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία», είπε ο υφυπουργός.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τα Νέα, Mega

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr