Φορτωμένος το λάβαρο του συνδέσμου θυμάτων και αναπήρων πολέμου της Λέσβου, ο Αντώνης Αλεξανδρής, ο 97χρονος τελευταίος ήρωας του νησιού, περπάτησε πρώτος από όλους στην προκυμαία της Μυτιλήνης, κατά τη σημερινή παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.

 

Γεννήθηκε το 1922 στο Σκουτάρο. Κρατούμενος στην Κατοχή στο στρατόπεδο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης και ύστερα στο στρατόπεδο Stein Krems και Bernau. «Αριθμός κρατουμένου 8425» λέει. Ύστερα στον εμφύλιο. «Έτσι έπρεπε, είπαν. Δεν ξέρω πια». Από εκεί γύρισε ανάπηρος.

 

«Ο χάρος είναι φίλος μου. Συναντηθήκαμε πολλές φορές σαν ήμουνα νέος. Με προσπερνούσε. Αλλά και πίνω και κανένα ούζο πότε πότε. Λιγότερο πια αλλά έχω πιεί πολλά λιμάνια ούζο στη ζωή μου. Τσιγάρο όμως ποτέ. Ούτε μια φορά». Ο κ. Αλεξανδρής, συμμετέχει ανελλιπώς σε κάθε παρέλαση. «Ήμασταν πολλοί κάποτε. Θύματα για τη σημαία και την πατρίδα. Τώρα απόμεινα μοναχός, πότε και με έναν ακόμα άμα αντέχει. Τελειώσαμε...»

 

Τα τελευταία χρόνια, ο δήμαρχος τον οδηγεί στην εξέδρα των επισήμων. Σήμερα έγινε το ίδιο από τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη. «Του χρόνου, άμα έχω "φύγει", να πάρετε δυο νέοι το λάβαρο και να το περάσετε στην προκυμαία. Να ησυχάσουν οι ψυχές όλων. Άντε γεια τώρα. Και να αντέχετε. Όλα τα μπορούμε».

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ