«Πράσινο φως» από το ΣτΕ - Νόμιμοι οι έξι ουρανοξύστες στο Ελληνικό

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ - Νόμιμοι οι έξι ουρανοξύστες στο Ελληνικό Facebook Twitter
5

Τον δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού ανοίγουν αποφάσεις του ΣτΕ μετά την απόρριψη των προσφυγών κατοίκων και φορέων της περιοχής.


Ειδικότερα, σημαντικά θέματα που εμπόδιζαν την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό επιλύθηκαν με αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την Πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, καθώς απορρίφθηκαν προσφυγές κατοίκων και άλλων φορέων της περιοχής, που ζητούσαν να μην προχωρήσει η επένδυση και να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επένδυση κυρίως ως προς διάφορα θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τις αρμοδιότητες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Το ανώτατο δικαστήριο το οποίο ήδη με απόφασή του έχει κρίνει νόμιμο το Διάταγμα για το Ελληνικό, έρχεται με δύο νέες αποφάσεις της Ολομέλειας που αίρουν εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με δύο αποφάσεις της έκρινε ότι νόμιμα έχει προβλεφθεί από το Προεδρικό Διάταγμα η ανέγερση έξι εμβληματικών κτιρίων στο Ελληνικό, κτίρια που θεωρούνται τοπόσημα, η αγγλιστί Landmarks, δηλαδή διακριτά κτίρια, το ύψος των οποίων φθάνει τα 200 μέτρα. Επίσης με τις αποφάσεις της η Ολομέλεια έλυσε θέματα που είχαν προβληθεί από κατοίκους και φορείς της περιοχής, που ισχυρίζονταν ότι υπάρχουν θέματα για υποβάθμιση της ποιότητας της παράκτιας ζώνης με την επένδυση του Ελληνικού καθώς και θέματα που σχετίζονταν με την αρχαιολογική υπηρεσία, δηλαδή κατά πόσον έχει αρμοδιότητα να εξετάζει και να καθορίζει τα της διαμορφώσεως του τοπίου.

Οι δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές και εντάσσονται στο πλαίσιο των δικαστικών κρίσεων που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση της επένδυσης και στην άρση των όποιων εμποδίων είχαν κατά καιρούς προβληθεί.

Ειδικότερα, με τις αιτήσεις τους οι κάτοικοι της περιοχής, περί τους 550 και άλλοι φορείς ,ζητούσαν, μεταξύ των άλλων, να ακυρωθεί του επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει την τοποθέτηση 6 υψηλών κτιρίων, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μέτρων, που γίνονται αντιληπτά ως τοπόσημα (landmarks).

Η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, ερμηνεύοντας τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, σε σχέση με όσα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό και όσα προβλέπουν οι συνταγματικές διατάξεις, έκρινε, αφενός ότι ο αριθμός των 6 ειδικών κτιρίων είναι εύλογος προκειμένου αυτά να επιτελέσουν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως τοποσήμων και, αφετέρου, ότι από τις συνοδευτικές του σχεδίου αρχιτεκτονικές μελέτες θα εξαρτηθεί αν θα εξαντληθεί το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος των 200 μέτρων.

Επιπλέον κρίθηκε ότι καμία από τις νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες κυρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για το τοπίο, και το άρθρο 22 του ν. 4277/2014 δεν υπάγει στην αρμοδιότητα της αρχαιολογικής αρχής την έγκριση χωρικού σχεδίου για λόγους προστασίας του τοπίου. Αυτό σημαίνει ότι η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα για την προστασία του τοπίου παρά μόνον σε ειδικές περιπτώσεις όπως είναι οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους που προστατεύονται με ειδική νομοθεσία.

Συνεπώς, αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «είναι απορριπτέοι οι λόγοι ακυρώσεως, σύμφωνα με τους οποίους η πρόβλεψη των συγκεκριμένων υψών κτιρίων είναι αντίθετη με τη συνταγματική επιταγή (άρθρο 24 παρ. 1 Συντ.) της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου αποτελεί το τοπίο και, εν προκειμένω, το αττικό, καθώς και ο λόγος ότι μη νομίμως εκδόθηκε το διάταγμα χωρίς την έγκριση της ΥΠΠΟ», ενώ ως προς το ζήτημα αυτό διατυπώθηκε μειοψηφούσα άποψη από εννέα συμβούλους Επικρατείας.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24 για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον που έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία.

Τέλος, απορρίφθηκαν και οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων, ότι το σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές. Ως προς το τελευταίο διατυπώθηκε μειοψηφία 10 συμβούλων Επικρατείας ειδικά ως προς το παράκτιο μέτωπο της επίμαχης έκτασης.

Ελλάδα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
“Το Manhattan της Αθήνας” επιτέλους θα γίνει πραγματικότητα!!Ήταν το όνειρο κάθε μεγαλομανή απαίδευτου λιγούρη για σύγχρονα αρχιτεκτονικά εκτρώματα που θα σερβιριστούν από τα ΜΜΕ σαν επιτεύγματα της μηχανικής, αριστουργήματα αρχιτεκτονικής και προφανώς της πολεοδομίας.Το δράμα της Ελλάδας είναι πως οι εκάστοτε ακαλλιέργητοι ιθύνοντες ποτέ δεν έμαθαν από τα λάθη των άλλων κρατών/ λαών/ πόλεων, αλλά εξυπηρετώντας διαπλεκόμενα οικονομικά μικροσυμφέροντα τα μιμούνται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Αντί να γκρεμίζονται και να ξαναχτίζονται ορθολογικά/ οικολογικά ολόκληρες συνοικίες που αποτελούν πολεοδομικά κι αρχιτεκτονικά ανοσιουργήματα, θα κτιστούν κι άλλες προκειμένου να κερδίσουν κάποιοι καλά διαπλεκόμενοι εργολάβοι.Επιστροφή στην κανονικότητα λοιπόν, κι όποιος προλάβει να τα τσεπώσει πρόλαβε.Οι λοιποί ας ..τρώνε την ασχήμια καθημερινά.
θα πουληθούν όλα σε Άραβες και Κινέζους, Ας είναι τουλάχιστον όμορφα και να έχουν κάποια προσβάσιμα παρατηρητήρια στης οροφές για αυτούς που δεν θα έχουν να αγοράσουν με 20.000 εύρω το τετραγωνικό...Πως θα σμίγουν 6(!) ουρανοξύστες σε μια περιοχή/πάρκο που τα υπόλοιπα κτίρια δε ξεπερνάνε τα 15-20 μετρά είναι ένα ερώτημα...
«...απορρίφθηκαν και οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων, ότι το σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές»Αυτός είναι ο παραλογισμός που μας είχε κατακλύσει τα τελευταία χρόνια: οι υποδομές και τα πάρκα εκλαμβάνονταν ως «επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης». Η κυβέρνηση έχει χρέος να τρέξει γρήγορα το Ελληνικό, δεν χωράνε άλλες δικαιολογίες.