Σεισμός: Οι πρώτες δηλώσεις του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα - Τα νεότερα στοιχεία

Σεισμός: Οι πρώτες δηλώσεις του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα - Τα νεότερα στοιχεία Facebook Twitter
0

Σεισμός 5.3 βαθμών Ρίχτερ εκδηλώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου στον Κορινθιακό Κόλπο, με την δόνηση να γίνεται αισθητή σε Αθήνα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 12:46 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 131 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 8 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Γαλαξιδίου.

Επίσημη ανακοίνωση για τον σεισμό από Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Γαλαξιδίου.

Επιπλέον προσέθεσε πως ο φαινόμενο παραμένει υπό παρακολούθηση, ενώ ασαφές είναι το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή αν θα ακολουθήσουν και άλλοι.

«Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία ώστε να εκτιμήσουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι» ανέφερε καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για μία «ευαίσθητη περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή».

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως η δόνηση αποδίδεται στα «γνωστά ρήγματα» του Κορινθιακού, και εντοπίζεται σε μία «ευαίσθητη περιοχή» στον Κόλπο των Αγίων Πάντων. Πρόκειται για τα ρήγματα που προκάλεσαν τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το Αίγιο το 1995.

Να σημειωθεί πως η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική καθώς επίσης και τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Στην περιοχή της Πάτρας η δόνηση διήρκεσε περίπου 3 έως 4 δευτερόλεπτα, ενώ στην Αττική η διάρκεια ήταν μεγαλύτερη.

Η δόνηση προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, πάντως οι κάτοικοι σε Γαλαξίδι και Πάτρα βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, καθώς η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λαμία.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ