Έρευνα: Η Ελλάδα διώχνει τα ταλέντα της

Έρευνα: Η Ελλάδα διώχνει τα ταλέντα της Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Η Ελλάδα αδυνατεί να συγκρατήσει τους εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης εντός συνόρων, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου IMD (Ιnstitute for Management Development), η κατάσταση στην Ελλάδα διαρκώς επιδεινώνεται, αφού η χώρα δεν καταφέρνει ούτε να συγκρατήσει τα «καλύτερα μυαλά», ούτε να προσελκύσει αντίστοιχο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. 

Από την 41η θέση στην κατάταξη, η Ελλάδα έπεσε στην 44η μέσα σε μία χρονιά. 

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το πιο ανησυχητικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία είναι το σημαντικό έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό με κατάρτιση υψηλού επιπέδου, εξαιτίας του brain drain. 

Στην σχετική λίστα που αξιολογεί την προσέλκυση και την απασχόληση «ταλέντων» σε 63 χώρες, η Ελλάδα συγκέντρωσε φέτος γενική βαθμολογία 54,98 με άριστα το 100. 

Πρόκειται για την χειρότερη θέση που έχει καταλάβει η Ελλάδα από το 2014 που ξεκίνησε η κατάρτιση της συγκεκριμένης λίστας. Τότε είχε καταταχθεί στην 38η θέση και την επόμενη χρονιά στην 34η. Έκτοτε όμως η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς. 

Στις τρεις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης φιγουράρουν η Ελβετία, η Δανία και η Νορβηγία, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Μεξικό, η Μογγολία και η Βενεζουέλα.

Έρευνα: Η Ελλάδα διώχνει τα ταλέντα της Facebook Twitter

Για την συγκεκριμένη αξιολόγηση εξετάζονται τριάντα επιμέρους κριτήρια. Στην «επένδυση και ανάπτυξη των εγχώριων ταλέντων», που υπολογίζει τους πόρους που προορίζονται για την καλλιέργεια εργαζομένων υψηλής κατάρτισης, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 59,98 και κατατάσσεται στην 29η θέση.

Όμως σε ό,τι αφορά τη σημασία που δίνουν οι επιχειρήσεις στην κατάρτιση των υπαλλήλων τους, η χώρα μας παίρνει την 61η θέση. 

Παρότι η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλό κόστος ζωής, όπως φαίνεται λείπουν τα κίνητρα με αποτέλεσμα η χώρα να κατατάσσεται στην 54η θέση σε ό,τι αφορά την δυνατότητα προσέλκυσης και αξιοποίησης ξένων ταλέντων. 

Σημαντική υποχώρηση για την χώρα μας καταγράφεται και στην διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού με υψηλές δεξιότητες, με βαθμολογία 41,25 στα 100. Από την 33η θέση το 2014 η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 47η.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην ανταγωνιστική οικονομία η Ελλάδα κατατάσσεται ακόμα πιο χαμηλά, στην 52η θέση. 

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ημιαμορφωτους πτυχιουχους υποβαθμισμενων ιδρυματων να διοριζουμε στο δημόσιο ως καθαριστες που δε θα δουλεψουν ποτέ και ας είμαστε και κάτω από το Καζακστάν στη βαθμολογία. Αυτή είναι η "ιδιοσυστασια" μας.