Έρευνα: Η Ελλάδα διώχνει τα ταλέντα της

Έρευνα: Η Ελλάδα διώχνει τα ταλέντα της Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Η Ελλάδα αδυνατεί να συγκρατήσει τους εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης εντός συνόρων, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου IMD (Ιnstitute for Management Development), η κατάσταση στην Ελλάδα διαρκώς επιδεινώνεται, αφού η χώρα δεν καταφέρνει ούτε να συγκρατήσει τα «καλύτερα μυαλά», ούτε να προσελκύσει αντίστοιχο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. 

Από την 41η θέση στην κατάταξη, η Ελλάδα έπεσε στην 44η μέσα σε μία χρονιά. 

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το πιο ανησυχητικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία είναι το σημαντικό έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό με κατάρτιση υψηλού επιπέδου, εξαιτίας του brain drain. 

Στην σχετική λίστα που αξιολογεί την προσέλκυση και την απασχόληση «ταλέντων» σε 63 χώρες, η Ελλάδα συγκέντρωσε φέτος γενική βαθμολογία 54,98 με άριστα το 100. 

Πρόκειται για την χειρότερη θέση που έχει καταλάβει η Ελλάδα από το 2014 που ξεκίνησε η κατάρτιση της συγκεκριμένης λίστας. Τότε είχε καταταχθεί στην 38η θέση και την επόμενη χρονιά στην 34η. Έκτοτε όμως η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς. 

Στις τρεις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης φιγουράρουν η Ελβετία, η Δανία και η Νορβηγία, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Μεξικό, η Μογγολία και η Βενεζουέλα.

Έρευνα: Η Ελλάδα διώχνει τα ταλέντα της Facebook Twitter

Για την συγκεκριμένη αξιολόγηση εξετάζονται τριάντα επιμέρους κριτήρια. Στην «επένδυση και ανάπτυξη των εγχώριων ταλέντων», που υπολογίζει τους πόρους που προορίζονται για την καλλιέργεια εργαζομένων υψηλής κατάρτισης, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 59,98 και κατατάσσεται στην 29η θέση.

Όμως σε ό,τι αφορά τη σημασία που δίνουν οι επιχειρήσεις στην κατάρτιση των υπαλλήλων τους, η χώρα μας παίρνει την 61η θέση. 

Παρότι η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλό κόστος ζωής, όπως φαίνεται λείπουν τα κίνητρα με αποτέλεσμα η χώρα να κατατάσσεται στην 54η θέση σε ό,τι αφορά την δυνατότητα προσέλκυσης και αξιοποίησης ξένων ταλέντων. 

Σημαντική υποχώρηση για την χώρα μας καταγράφεται και στην διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού με υψηλές δεξιότητες, με βαθμολογία 41,25 στα 100. Από την 33η θέση το 2014 η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 47η.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην ανταγωνιστική οικονομία η Ελλάδα κατατάσσεται ακόμα πιο χαμηλά, στην 52η θέση. 

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ημιαμορφωτους πτυχιουχους υποβαθμισμενων ιδρυματων να διοριζουμε στο δημόσιο ως καθαριστες που δε θα δουλεψουν ποτέ και ας είμαστε και κάτω από το Καζακστάν στη βαθμολογία. Αυτή είναι η "ιδιοσυστασια" μας.