Σε δημοπρασία «χαμένος» πίνακας του Γκούσταφ Κλιμτ- Η αξία του εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ

Σε δημοπρασία «χαμένος» πίνακας του Γκούσταφ Κλιμτ- Η αξία του εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
Portrait of Fraulein Lieser. Γκούσταφ Κλιμτ/ Φωτ.: Χ
0

Ένας πίνακας του Γκούσταφ Κλιμτ που θεωρούνταν χαμένος τα τελευταία 100 χρόνια, πρόκειται να δημοπρατηθεί στη Βιέννη.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον ημιτελή πίνακα, Portrait of Fraulein Lieser, τον οποίο ο Κλιμτ ξεκίνησε το 1917 - ένα χρόνο πριν από το θάνατό του. Υπάρχουν επίσης συζητήσεις σχετικά με το ποια είναι η γυναίκα στον πίνακα και τι συνέβη με αυτόν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής.

Η αξία του πίνακα εκτιμάται σε έως και 50 εκατ. ευρώ (53 εκατ. δολάρια), αν και ενδέχεται να πιάσει υψηλότερη τιμή. Πιστεύεται ότι απεικονίζει μία από τις κόρες είτε του Adolf είτε του Justus Lieser, οι οποίοι ήταν αδέλφια από πλούσια οικογένεια Εβραίων βιομηχάνων. Οι ιστορικοί τέχνης Thomas Natter και Alfred Weidinger λένε ότι ο πίνακας απεικονίζει την Margarethe Constance Lieser, κόρη του Adolf Lieser.

Αλλά ο οίκος δημοπρασιών im Kinsky στη Βιέννη, ο οποίος δημοπρατεί το έργο τέχνης, προτείνει ότι ο πίνακας θα μπορούσε επίσης να απεικονίζει μία από τις δύο κόρες του Justus Lieser και της συζύγου του Henriette.

Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ακριβής τύχη του πίνακα μετά το 1925 παραμένει «ασαφής». «Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι αποκτήθηκε από έναν νόμιμο προκάτοχο του αποστολέα τη δεκαετία του 1960 και περιήλθε στον σημερινό ιδιοκτήτη μέσω τριών διαδοχικών κληρονομιών».

Η ταυτότητα των σημερινών Αυστριακών ιδιοκτητών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ο πίνακας πωλείται για λογαριασμό των εν λόγω ιδιοκτητών και των νόμιμων διαδόχων του Adolf και της Henriette Lieser, βάσει των Αρχών της Ουάσινγκτον - μιας διεθνούς συμφωνίας για την επιστροφή των έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί στους απογόνους των ανθρώπων από τους οποίους αφαιρέθηκαν τα έργα.

Η τέχνη του Κλιμτ έχει αποφέρει τεράστια ποσά σε δημοπρασίες στο παρελθόν. Το έργο του Lady with a Fan πωλήθηκε για 85,3 εκατομμύρια λίρες στον οίκο Sotheby's τον Ιούνιο του 2023, καθιστώντας το το πιο πολύτιμο έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM
Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM
Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα προσθήκη στο franchise του Jurassic World, η επανέκδοση του «Cool Hand Luke» και μια κωμωδία με τον δημοφιλή Γάλλο κωμικό ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Με φόντο, στο κάτω μέρος, το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος η λιτή αφίσα συνοδεύεται από το σύνθημα «Αψήφησε τους Θεούς» τονίζοντας μαζί με τον τίτλο και το όνομα του σκηνοθέτη ότι η ταινία γυρίστηκε «εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX»
LIFO NEWSROOM