Πέθανε ο Τοπόλ, ο διάσημος «Βιολιστής στη Στέγη»

Πέθανε ο Τζεμ Τοπόλ, ο διάσημος «Βιολιστής στη Στέγη» Facebook Twitter
0

Ο Τζεμ Τοπόλ, που έγινε γνωστός μόνο με το επίθετό του, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Ο ηθοποιός έγινε διάσημος για την θεατρική και κινηματογραφική του ερμηνείας ως «Βιολιστής στη Στέγη» ενώ συμπρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων στην ταινία «Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Για τα μάτια σου μόνο» και «Flash Gordon».

Ο Τοπόλ πέθανε χθες στο Τελ Αβίβ μετά από μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στα 87 του χρόνια.

Το θάνατό του Τοπόλ επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog, που τον περιέγραψε ως έναν «χαρισματικό ηθοποιό που κατέκτησε πολλές σκηνές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, γέμισε κινηματογραφικές οθόνες με την παρουσία του και μπήκε βαθιά μέσα στις καρδιές μας».

Η ζωή και το έργο του Τοπόλ

Ο Τοπόλ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1935. Ξεκίνησε τη μακροχρόνια πορεία του στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τέβι στο μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στη Στέγη» το 1967, οπότε και εμφανίστηκε στην παραγωγή του West End.

Έγιναν 2.030 παραστάσεις. Πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική εκδοχή του Norman Jewison του 1971, η οποία είχε προϋπολογισμό στα 9 εκατομμύρια δολάρια και απέφερε 80 εκατομμύρια δολάρια.

Η ταινία ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και ανδρικού ρόλου για τον Τοπόλ, ωστόσο η ταινία κέρδισε 3 χρυσά αγαλματίδια.

Τη σεζόν 1990-1991 έγινε μία θεατρική μεταφορά του «Βιολιστή στη Στέγη» στο Μπρόντγουεϊ. Η παράσταση κέρδισε ένα βραβείο Tony για την παραγωγή και ο Τοπόλ προτάθηκε για καλύτερη ερμηνεία σε μιούζικαλ.

Ο Τοπόλ είχε υποδυθεί ξανά τον ρόλο του Τέβι το 1983 στο Λονδίνο ενώ ακολούθησε περιοδεία στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Μετά το remake του Μπρόντγουεϊ το 1990, υποδύθηκε ξανά τον ρόλο σε μία παραγωγή στο Λονδίνο το 1994 ενώ ακολούθησαν διάφορες παραγωγές στην Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Το 1980 είχε πρωταγωνιστήσει ως Δρ. Χανς Ζάρκοφ στο «Flash Gordon». Τη επόμενη χρονιά ο Τοπόλ εμφανίστηκε δίπλα στον Ρότζερ Μούρ στη ταινία «Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Για τα μάτια σου μόνο», όπου υποδύθηκε τον Έλληνα λαθρέμπορο, που βοηθά τον Τζέιμς Μποντ να νικήσει τον κακό.

Τη δεκαετία του 1980 ο Τοπόλ συνέχισε με συμμετοχές σε διάφορες παραγωγές όπως «The Winds of War» (1983) και «War and Remembrance» (1988-89).

Παράλληλα, εμφανίστηκε και στην ισραηλινή ταινία, το «Roman Behemshechim» του Oded Kotler (1985) και τη μίνι σειρά «Queenie» (1987), δίπλα στον Κερκ Ντάγκλας.

Η τελευταία ταινία μεγάλου μήκους του Τοπόλ ήταν η ταινία του 1998 «Left Baggage» σε σκηνοθεσία Jeroen Krabbé.

Ο Τοπόλ έγινε ευρέως γνωστός στο αμερικανικό κοινό από την συμμετοχή του στην ταινία «Sallah» του 1964, σε σκηνοθεσία Ephraim Kishon και κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στα εβραϊκά με αγγλικούς υπότιτλους.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ εκείνος κέρδισε μία υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες.

Ακολούθησε η πρώτη του εμφάνιση σε αγγλόφωνη ταινία, το «Cast a Giant Shadow» (1966) του Melville Shavelson.

Το 1969, ο ηθοποιός εμφανίστηκε στη βρετανική παραγωγή «Before Winter Comes» της Κολούμπια που σκηνοθέτησε ο J. Lee Thompson ενώ την ίδια χρονιά ο Τοπόλ εμφανίστηκε επίσης στο «A Talent for Loving» του Richard Quine.

Μετά την εξαιρετική επιτυχία του «Βιολιστή στη Στέγη», ο ηθοποιός εμφανίστηκε στο «The Public Eye» (1972) της Carol Reed, και στην τηλεοπτική ταινία του NBC το 1973, «The Going Up of David Lev».

Το 1975 συμμετείχε στη βιογραφική ταινία μεγάλου μήκους «Galileo» που σκηνοθέτησε ο Joseph Losey και το 1979, ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική ταινία του ABC «The House on Garibaldi Street».

Ο Τοπόλ ανέλαβε και παραγωγός του πρωτότυπου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ «Ipi-Tombi» τη σεζόν 1976-77.

Το 2015, ο Τοπόλ τιμήθηκε από το Ισραήλ για τα επιτεύγματα της ζωής του.

Με πληροφορίες του Variety

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Με μια κοφτή και εξομολογητική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου σήμερα, ο ζωντανός θρύλος του μουσικού θεάτρου, που ζει ξανά μιαν έκρηξη δημιουργικότητας, αποκαλύπτει τον όχι και τόσο μυστικό του εθισμό με το ποτό.
THE LIFO TEAM
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM
Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Πολιτισμός / Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Στο New Genesis, το νέο φωτογραφικό βιβλίο του Αμπντουλαμίντ Κίρχερ που κυκλοφορεί από τη Loose Joints, η νεαρή μητέρα Σιέρα Κις δεν μένει απλώς μπροστά στον φακό, αλλά μπαίνει μέσα στο ίδιο το έργο με τη δική της φωνή. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα σκληρό πορτρέτο για την αστεγία, την εξάρτηση και την κακοποίηση στο, αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα photobooks της άνοιξης γύρω από το ποιος έχει τελικά το δικαίωμα να αφηγηθεί μια ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να βλέπουμε γυναίκες να πεθαίνουν;

Πολιτισμός / Μαρίνα Αμπράμοβιτς: πόσες φορές πρέπει να πεθάνει μια γυναίκα για να γίνει μύθος;

Στο Seven Deaths, τη νέα της εγκατάσταση στην Κοπεγχάγη, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιστρέφει στη Μαρία Κάλλας και σε επτά διάσημους θανάτους της όπερας. Μόνο που πίσω από την οπερατική μεγαλοπρέπεια κρύβεται ένα πιο άβολο ερώτημα: γιατί μας συγκινεί ακόμη τόσο πολύ η γυναικεία συντριβή;
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Πολιτισμός / Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Η νέα έκθεση The Gift of Drawing: Cy Twombly στο Menil Drawing Institute του Χιούστον, που παρουσιάζεται έως τις 9 Αυγούστου, βασίζεται σε μια μεγάλη δωρεά 121 έργων από το Cy Twombly Foundation και δείχνει 27 από αυτά, πολλά για πρώτη φορά.
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Τζάκσον επιστρέφει στο σινεμά, αλλά όχι ακριβώς ολόκληρος

Πολιτισμός / Επιστρέφει ο Μάικλ Τζάκσον στο σινεμά, αλλά ποιος Μάικλ επιστρέφει;

Η βιογραφική ταινία του Αντουάν Φουκουά για τον Μάικλ Τζάκσον, βγαίνει στους κινηματογράφους στις 24 Απριλίου ύστερα από πρεμιέρα στο Βερολίνο και μεγάλη προωθητική καμπάνια. Μαζί με το εμπορικό ενδιαφέρον, δυναμώνει και η συζήτηση για το αν πρόκειται για ένα πλήρες πορτρέτο του σταρ ή για μια προσεκτικά ελεγχόμενη εκδοχή της ζωής του.
THE LIFO TEAM
Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό Half Man

Πολιτισμός / Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ βουτά πιο βαθιά στο σκοτάδι με το Half Man

Η νέα σειρά του δημιουργού του Baby Reindeer κάνει πρεμιέρα στις 23 Απριλίου στο HBO και στις 24 Απριλίου στο BBC iPlayer, με τον ίδιο και τον Τζέιμι Μπελ σε μια ιστορία αδελφικότητας, βίας και σεξουαλικής σύγχυσης.
THE LIFO TEAM
Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Πολιτισμός / Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Η Τζούντι Ντεντς μίλησε για τον κήπο του σπιτιού της στο νέο επεισόδιο του podcast Roots, αλλά αυτό που περιέγραψε δεν ήταν απλώς ένας κήπος. Ηταν ένας τόπος μνήμης, όπου τα δέντρα έχουν ονόματα, οι μυρωδιές κρατούν ζωντανό το παρελθόν και η φύση γίνεται παρηγοριά ακόμα κι όταν η όραση σχεδόν χάνεται.
THE LIFO TEAM
Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM