Ανακοινώθηκε ο νικητής του νέου βραβείου στη μνήμη του Δημήτρη Εϊπίδη στο Berlinale Talents

Ανακοινώθηκε ο νικητής του νέου βραβείου στη μνήμη του Δημήτρη Εϊπίδη στο Berlinale Talents Facebook Twitter
0

Ανακοινώθηκε την Πέμπτη 4 Μαρτίου, στο πλαίσιο του τμήματος Berlinale Talents του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ο νικητής του νέου βραβείου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Εϊπίδη και αποτελεί πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονέμεται σε ένα σενάριο ή μία ιδέα για ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Doc Station και έχει ως στόχο να στηρίξει τους ανερχόμενους δημιουργούς, στους οποίους τόσο πίστευε ο Δημήτρης Εϊπίδης

Ο Μιγκέλ Αντούνες Ράμος και το πρότζεκτ Dragons απέσπασε το βραβείο της επιτροπής «για τον στοχασμό του στις σχέσεις ισχύος στη Βραζιλία του σήμερα, για την αμφισβήτηση που ασκεί στις πολιτικές ελίτ, στις οικονομικές δομές και στη δύναμη των κυρίαρχων εικόνων στην πορεία του χρόνου - ένα πρότζεκτ διεξοδικό, ευρηματικό και πέρα για πέρα επίκαιρο. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια και την ολοκλήρωση της ταινίας.»

«Αυτό το βραβείο θα κάνει τη διαφορά και θα μας βοηθήσει να κάνουμε την ταινία μας πραγματικότητα» είπε ο σκηνοθέτης ευχαριστώντας την κριτική επιτροπή, την οποία απάρτισαν η παραγωγός, διανομέας και sales agent Φίλιπα Κοβάρσκι (Cinephil, Ισραήλ), η σκηνοθέτις Μαριάννα Οικονόμου (Ελλάδα) και ο Μίχαελ Στιτς, υπεύθυνος τμήματος Panorama του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Γερμανία).

Επίσης, η κριτική επιτροπή έδωσε ειδική μνεία στο πρότζεκτ The Two Mountains Weighing Down My Chestτης Βιβ Λι «για την ξεχωριστή, φρέσκια, αστεία, αλλά συνάμα βαθιά και ζεστή, ματιά του, η οποία ανοίγει μια πόρτα στην "αληθινή" Κίνα... και ακόμη μακρύτερα».

Συγκινητικά ήταν τα λόγια της επιτροπής για το βραβείο και τον άνθρωπο που το ενέπνευσε: «Είναι τιμή μας να συμμετάσχουμε στο βραβείο που απονέμεται στη μνήμη του Δημήτρη Εϊπίδη, ένα από τα πιο αγαπημένα μέλη της κινηματογραφικής μας κοινότητας. Ήταν ένας αληθινός άνθρωπος του σινεμά, ο οποίος αγάπησε, πήρε υπό την προστασία του, έφερε στο προσκήνιο και υποστήριξε σκηνοθέτες από ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο υπήρξε ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποτελώντας έτσι τον “πατέρα” του σύγχρονου ελληνικού ντοκιμαντέρ».

Το Berlinale Talents αποτελεί μια πλατφόρμα ανάπτυξης ταλέντων που φιλοξενεί εξαιρετικά και φιλόδοξα ταλέντα από ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να μπορούν να δικτυωθούν, να παρουσιάσουν και να εργαστούν πάνω στα μελλοντικά τους πρότζεκτ. Το Doc Station, το πρόγραμμα του Berlinale Talents, αφιερωμένο στο ντοκιμαντέρ, στρέφει το βλέμμα στους ντοκιμαντερίστες και στις ταινίες τεκμηρίωσης του αύριο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αν Χάθαγουεϊ απαντά για τους σωματότυπους στο Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ απαντά για τους σωματότυπους στο Ο Διάβολος Φοράει Prada 2

Η Αν Χάθαγουεϊ διαψεύδει ότι μοντέλα απολύθηκαν από το Ο Διάβολος Φοράει Prada 2 λόγω σωματότυπου και εξηγεί γιατί ζήτησε από την παραγωγή μια πιο ανοιχτή εικόνα της μόδας. «Κανείς δεν έχασε τη δουλειά του. Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν περισσότερες δουλειές», είπε.
THE LIFO TEAM
Από την Αθήνα στον Αργυρό Λέοντα: Ο Μάριο Μπανούσι και το θέατρο χωρίς λόγια που συγκινεί την Ευρώπη

Πολιτισμός / Ο Μάριο Μπανούσι έγινε το νέο όνομα του ευρωπαϊκού θεάτρου

Λίγο πριν παραλάβει τον Αργυρό Λέοντα Θεάτρου της Μπιενάλε της Βενετίας, ο Μάριο Μπανούσι γίνεται θέμα στην El País και στη Libération. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο ελληνοαλβανός δημιουργός πέρασε από την Αθήνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα με ένα έργο χωρίς λόγια, φτιαγμένο από πένθος, μητέρες, μετανάστευση και οικογενειακή μνήμη.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
«Η μόνη αληθινή διαμαρτυρία είναι η ομορφιά»: Ο Ντρις βαν Νότεν ανοίγει ένα παλάτσο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η μόνη αληθινή διαμαρτυρία είναι η ομορφιά»: Ο Ντρις βαν Νότεν ανοίγει ένα παλάτσο στη Βενετία

Στο Palazzo Pisani Moretta, ο Ντρις βαν Νότεν εγκαινιάζει τη νέα του Fondazione με περισσότερα από 200 έργα μόδας, τέχνης, craft και design. Η έκθεση The Only True Protest Is Beauty δεν αντιμετωπίζει την ομορφιά ως φυγή από τον κόσμο, αλλά ως έναν τρόπο να μείνεις μέσα του χωρίς να παραδοθείς στην ασχήμια του.
THE LIFO TEAM
Οι Αυτοδίδακτοι: Από τον Θεόφιλο στις μέρες μας

Πολιτισμός / Από τον Θεόφιλο στη Niki de Saint Phalle: Μια έκθεση για τους αυτοδίδακτους της ζωγραφικής

Μια γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές, όπου η ανάγκη για έκφραση υπερβαίνει τα όρια της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και αναδεικνύει την προσωπική διαδρομή μάθησης και δημιουργίας.
THE LIFO TEAM
Το Michael έγινε παγκόσμια επιτυχία, αλλά η πιο δύσκολη ιστορία του έμεινε για το sequel

Πολιτισμός / Το Michael έγινε παγκόσμια επιτυχία, αλλά η πιο δύσκολη ιστορία του έμεινε για το σίκουελ

Μετά το άνοιγμα των 217,4 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως, ο σκηνοθέτης του Michael, Αντουάν Φουκουά, μίλησε στο Deadline για τα επαναληπτικά γυρίσματα των 50 εκατ. δολαρίων, τις σκηνές γύρω από τις κατηγορίες εναντίον του Μάικλ Τζάκσον που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν και το υλικό που υπάρχει ήδη για μια πιθανή συνέχεια.
THE LIFO TEAM
Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ακουγόντουσαν συνεχώς βογγητά, ο πόνος ήταν πολλαπλάσιος, ήξερες ότι βασανίζονται και οι σύντροφοί σου»

Πολιτισμός / Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ακούγονταν συνεχώς βογγητά, ήξερες ότι βασανίζονται και οι σύντροφοί σου - Αυτό δεν φεύγει ποτέ από μέσα σου»

Η σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας σε μια σπάνια μαρτυρία στο Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών, για την περίοδο της Δικτατορίας και των βασανιστηρίων στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ
THE LIFO TEAM
Στην Πομπηία, ένας κόκκινος τοίχος ξαναφέρνει στο φως τα μυστήρια του Διονύσου

Πολιτισμός / Στην Πομπηία, ένας κόκκινος τοίχος ξαναφέρνει στο φως τα μυστήρια του Διονύσου

Ένας εντυπωσιακός κύκλος διονυσιακών τοιχογραφιών σε αίθουσα συμποσίων της Πομπηίας φωτίζει τη σχέση ανάμεσα στο κρασί, την έκσταση, τη μύηση και την κοινωνική ζωή της ρωμαϊκής πόλης.
THE LIFO TEAM
Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM