Σχέδια επέκτασης του προγράμματος επιδότησης δόσεων και για τα επιχειρηματικά δάνεια εξετάζει η κυβέρνηση, προς ενίσχυση των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

 

Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως αποτελεί προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς.

 

«Μόνο το 2020 δώσαμε 23,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια και έχουμε κι άλλα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

Εξήγησε ότι «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.»

 

Σημείωσε ακόμη πως θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιώξουν να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ενώ διευκρίνισε πως το πρόγραμμα δεν θα σχετίζεται με την πρώτη κατοικία, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα».

 

Αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η πλατφόρμα για την 5η δόση έχει ανοίξει και λήγει στις 15 Ιανουαρίου και θα πληρωθούν 1,5 δισ..

 

Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν και τις 400.000 επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιχειρήσεις γιατί θα πρέπει να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Από 19 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.

 

Τα βασικά στοιχεία της επιστρεπτέας 5 είναι:

-    50% μη επιστρεπτέο
-    ελάχιστο όριο 1000 ευρώ
-    καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και τις νέες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020

 

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 6 αναμένεται τον Μάρτιο ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται από το 2022 και μετά.

 

Επισήμανε ότι δεν θα μειωθεί η έκτακτη εισφορά στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, πολλές όμως άλλες μειώσεις θα μονιμοποιηθούν.

 

Σε ότι, αφορά δε τις πληρωμές για τα ενοίκια του Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αναμένεται τη Δευτέρα να βγει υπουργική απόφαση, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να καταβληθούν στους ιδιοκτήτες. 

 

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ