Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ στα τρόφιμα

Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ στα τρόφιμα Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / UNSPLASH
0

«Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα άφησε την Πέμπτη από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε όλα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο κ. Σταϊκούρας είχε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή με τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντιας Γιαννακοπούλου, με αφορμή τη συζήτηση επερώτησης που είχε καταθέσει το κόμμα τους για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για λαϊκισμό και τόνισε ότι αποφεύγει συστηματικά την κοστολόγηση των προτάσεών του, γιατί αυτά που λέει είναι εκτός ρεαλισμού. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τονίζοντας ότι όλα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

«Η κυβέρνηση παραποιεί τα στοιχεία»

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης όσο και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατηγόρησαν τη κυβέρνηση για αναποτελεσματική, αποτυχημένη, αδιέξοδη και ιδεοληπτική πολιτική, ενώ έκαναν λόγο για παραποίηση και επιλεκτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, προκειμένου να ωραιοποιηθεί η κατάσταση.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη φουρτούνα και ταραχή, για να κάνει ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας που βιώνει ο Έλληνας και να παραποιεί τα στοιχεία. Κάνετε επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων για να πείτε το ποίημά σας, με το μότο της αυταρέσκειάς σας, ότι 'όλα καλά τα κάνουμε, όλα τέλεια'», ανέφερε χαρακτηριστικά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε:

«Μας εγκαλέσατε ότι κινδυνολογούμε, και λαϊκίζουμε. Η ωραιοποίηση της κατάστασης έχει όμως ένα όριο. Το τσουνάμι της ακρίβειας είναι κινδυνολογία; Είναι λαϊκισμός; Ότι από την ενεργειακή ακρίβεια βάλλονται κυρίως τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα;».

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες των τριών υπουργών της κυβέρνησης που απάντησαν στην επερώτηση του ΚΙΝΑΛ, ότι η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι μη ρεαλιστική και ακοστολόγητη, η κ. Γιαννακοπούλου αντέτεινε:

«Δεν συνεννοείστε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, αν ο φόρος κατανάλωσης είναι δίκαιος ή άδικος; Από αυτά που είπε, δείχνει ότι είναι ιδεοληπτικός ο λόγος που δεν τον μειώνετε. Ο κ. Σκυλακάκης λέει ότι είναι δίκαιος ο φόρος γιατί αφορά πλούσιους. Εμείς ρωτάμε, αν είναι αυτός ο λόγος που δεν τον μειώνετε, ή αν είναι δημοσιονομικοί οι λόγοι όπως λέτε εσείς».

«Εμείς ως ΚΙΝΑΛ - συνέχισε η κ. Γιαννακοπούλου - είμαστε υπέρ της μείωσης, και δεν το λέμε για επικοινωνιακούς λόγους. Κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις και η έγνοια μας είναι πώς να γίνουμε πιο χρήσιμοι στη κοινωνία, και όχι να καταφεύγουμε σε ωραιοποιήσεις και σε ημίμετρα. Εμείς καταθέσαμε ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

Σχολιάζοντας την επίθεση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη προς τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, η κ. Γιαννακοπούλου τον κατηγόρησε ότι, «επιδίδεται σε ένα κρεσέντο παροχής στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η κ. Γιαννακοπούλου μίλησε ακόμα για θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας με 540% πάνω στις τιμές της ενέργειας και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία της Eurostat, χρειάζονται απαντήσεις». Επιτέθηκε δε, και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αμφισβητώντας τα στοιχεία που παρουσίασε.

    
«Ο Έλληνας πληρώνει την υψηλότερη μέση τιμή στην ΕΕ. Μιλάμε για κόστος ζωής Λουξεμβούργου με μισθούς Βαλκανίων. Η τιμή της μεγαβατόρας απογειώθηκε. Στην Ελλάδα έχουμε την πιο ακριβή χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ. Δεν μπορεί να λέτε τι ωραία τα κάνετε, επειδή το μόνο που δίνετε είναι επιδόματα, που είναι μεν αναγκαία, αλλά η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης. Εσείς αρκεστήκατε στην επιδοματική πολιτική. Ούτε καν ελέγχους στην δομή της αγοράς που έχει πολλές στρεβλώσεις, δεν ακούσαμε. Πανικός στη ΝΔ υπάρχει, χωρίς να δίνει απαντήσεις στα κρίσιμα κομβικά προβλήματα της χώρας. Υπάρχει πλήρης απροσδιοριστία και ασάφεια για το πού οδηγεί η ενεργειακή κρίση και πού θα φθάσουν οι τιμές», ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου.

«Χρειάζονται γενναία μέτρα χωρίς αναβολή, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Εμείς, με πλήρη ευθύνη το έχουμε καταθέσει. Το επιχείρημά σας είναι 'πού θα βρούμε τα λεφτά'. Εσείς έχετε τον κουμπαρά, όμως παίζετε με τους αριθμούς και τις λέξεις και εμπαίζετε την κοινωνία».

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, ούτε με ευχολόγια, επιδόματα και ωραιοποιήσεις αντιμετωπίζονται, ούτε με μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα. Χρειάζονται στοχευμένα, άμεσα ολοκληρωμένα μέτρα Υιοθετείστε τις προτάσεις που σας κάναμε. Η αμήχανη απραξία σας σίγουρα δεν αποτελεί λύση», κατέληξε η κ. Γιαννακοπούλου.


 

Σταϊκούρας: Αποδεικνύεται ο λαϊκισμός και η κινδυνολογία του ΚΙΝΑΛ

Με τη σειρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για λαϊκισμό και μη ρεαλιστικές προτάσεις.

«Αποφύγατε πάλι την κοστολόγηση γιατί αυτά που λέτε είναι εκτός ρεαλισμού. Δεν άκουσα τίποτα για την κοστολόγηση των μέτρων. Πόσο δημοσιονομικό κόστος έχουν θα απαντήσετε;», αντέτεινε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:

«Αποδεικνύεται ο λαϊκισμός και η κινδυνολογία του ΚΙΝΑΛ, απέναντι σε μια μεγάλη σε ένταση και έκταση ενεργειακή κρίση, μεγαλύτερη από τις αρχικές ευρωπαϊκές εκτιμήσεις. Μας είπατε δεν φτάνουν αυτά. Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο - συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αξιολογεί τα πάντα, και το ΦΠΑ, συνεκτικά και συλλογικά, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δεν υπάρχουν απεριόριστα δημοσιονομικά περιθώρια. Εσείς προσπεράσατε και τις μόνιμες μειώσεις φόρων».

«Στην Ελλάδα το ΦΠΑ είναι 13%. Η μείωσή του δεν συζητείται καν»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, στη δευτερολογία του απέρριψε τις κατηγορίες του κυβερνητικού επιτελείου «περί μη κοστολόγησης» των μέτρων», αντιτείνοντας πως «η αποτυχημένη δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης οδήγησε σε έλλειμμα 6%, το οποίο, παρότι παρουσιάζεται ως «μεγάλη επιτυχία», ωστόσο δεν επιτρέπει καμία πολιτική κίνηση στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων».

«Σε όλη την Ευρώπη, ενώ η συζήτηση γίνεται για την περαιτέρω μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από τους ήδη μειωμένους (4% με 6%) που έχουν, στην Ελλάδα που ο ΦΠΑ είναι 13%, το θέμα δεν συζητείται καν», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Ακόμα, καταλόγισε «πλήρη κυβερνητική απουσία από τα ευρωπαϊκά fora για την ανάγκη αλλαγής των όρων του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα επέτρεπε μικρότερους στόχους και άρα μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χώρα μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ