Σε εφαρμογή τίθεται, από τις 15 Ιουνίου, το πρόγραμμα Συν-Εργασία που θα ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την αγορά εργασίας για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα θα έχει ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα έως και τις 15 Οκτωβρίου, προβλέποντας μία σειρά ευνοϊκών όρων για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Μεταξύ άλλων, το κράτος θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για όσο δεν εργάζονται, προκειμένου οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

 

Μειωμένο ωράριο

 

Οι εργοδότες που θα ενταχθούν στον μηχανισμό θα μπορούν να μειώσουν τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους (όλων ή μέρους του προσωπικού), ακόμα και στο 50%, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους. Όσοι υπάλληλοι ενταχθούν στον συγκεκριμένο μηχανισμό θα εισπράττουν μειωμένο μισθό, ανάλογα με τη μείωση του ωραρίου, αλλά το κράτος θα αναπληρώνει το 60% για το ίδιο διάστημα. 

 

Με τον τρόπο αυτό, η αναπλήρωση του εισοδήματος θα κυμαίνεται μεταξύ 83,5% και 100% του καθαρού μισθού, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ενώ η μέγιστη μείωση δεν θα ξεπερνά το 16,5% (για μεικτά μηνιαία εισοδήματα 1.000 - 1.200 ευρώ). Για όσους λαμβάνουν μεικτά έως και 700 ευρώ το μήνα η μείωση θα είναι μικρότερη, περίπου στο 7%. Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά τη συμμετοχή κράτους, υπολείπεται των 550 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου και πάλι από το κράτος.

 

Πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ενισχύεται με 200 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι οφειλές Μαρτίου - Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021.

 

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν πτώση τουλάχιστον 20% στο κύκλο εργασιών ΦΠΑ (ή στα ακαθάριστα έσοδά τους, εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ) και στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν όσοι μισθωτοί είχαν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 30η Μαΐου

 

Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν θα προστατεύονται και από απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Mέχρι και τις 31 Ιουλίου, το κράτος θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων και η ασφαλιστική κάλυψη θα παραμείνει στο 100% του ονομαστικού του μισθού. 

 

Ανάλογη θα είναι η συμμετοχή του κράτους και στην καταβολή του επιδόματος αδείας ενώ από τη Δευτέρα το μέτρο του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας» θα αντικατασταθεί από τον αντίστοιχο μηχανισμό της Συν-Εργασίας.