Ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων- μέχρι το φθινόπωρο- αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση. Στο επίκεντρο των νέων μέτρων θα είναι ο τουρισμός, αλλά δεν θα αφορούν αποκλειστικά αυτό τον κλάδο.

 

Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει μέτρα επιδότησης του εισοδήματος των εργαζομένων και κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης, φορολογικές ελαφρύνσεις για τον τουρισμό και την εστίαση, όπως και κίνητρα για την αύξηση της τουριστικής κίνησης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή». Παράλληλα, δρομολογούνται ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που είχαν απώλειες λόγω της μείωσης ενοικίου, όπως και επιδοτήσεις για δανειολήπτες.

 

Η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης είναι προτεραιότητα και σε αυτό το πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την επιδότηση των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς περιορισμένης απασχόλησης, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Πρόκειται για σύστημα στα πρότυπα του γερμανικού Kurzarbeit, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Sure της ΕΕ.

 

Ακόμη, εξετάζονται μέτρα ενίσχυσης της εποχικής απασχόλησης- ζήτημα που αφορά ιδίως τους εργαζόμενους στον τουρισμό- ενώ έχει τεθεί και αίτημα παράτασης του επιδόματος ανεργίας. Για την αύξηση της απασχόλησης, σε μεταγενέστερο στάδιο, εξετάζονται μέτρα όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με ενδεχόμενη χρηματοδότηση από το υπό σύσταση Recovery Fund της ΕΕ), ή οι προσλήψεις με «κουπόνια» που θα εξαργυρώνουν οι επιχειρήσεις.

 

Σε ό,τι αφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού και της εστίασης, είναι σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις που αφορούν στη μείωση ΦΠΑ σε καφέ και αναψυκτικά από το 24% στο 13%, σε μεταφορές και τουριστικό πακέτο. Η επικρατέστερη άποψη στο οικονομικό επιτελείο είναι αυτές οι ελαφρύνσεις να αφορούν μόνο την τουριστική σεζόν.

 

Επίσης, για την τόνωση της τουριστικής κίνησης προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση και ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, με περισσότερες παροχές. Ένα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η δημιουργία αποθέματος τεστ κορωνοϊού- με κοινοτικά κονδύλια- τα οποία θα χρησιμοποιούνται σε τουριστικές- και όχι μόνο- περιοχές- αν εμφανιστούν κρούσματα, ώστε να γίνεται γρήγορα εκτεταμένος έλεγχος για ενδεχόμενη διασποράς του ιού. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι τουρίστες θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια.