Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν για την Ελλάδα

Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν για την Ελλάδα Facebook Twitter
0


Στο Βερολίνο είναι σήμερα στραμμένα όλα τα βλέμματα όπου η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ, στο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Μέρκελ και Λαγκάρντ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία  για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σήμερα αναμένεται ίσως να ξεκαθαριστούν οι επόμενες κινήσεις σε τρία επίπεδα: Ο βαθμός εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το είδος των εγγυήσεων για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και το μηχανισμό που θα τη συνοδεύει, αλλά και η διάρκεια ισχύος του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα το 3,5% του ΑΕΠ.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν ήδη συμφωνήσει στη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα με 5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Το Ταμείο δεν έχει πεισθεί από τα επιχειρήματα των Ευρωπαίων. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί στην Αθήνα από τους Ευρωπαίους είναι πολύ φιλόδοξοι. Το ελληνικό χρέος - το ΔΝΤ το θεωρεί «εκρηκτικό», θεωρώντας σημαντική μία ελάφρυνσή του, ενώ η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πιστωτής των Αθηνών το αρνείται.Ένα θέμα που θα καλύψουν σίγουρα στη συνάντησή τους στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ», επισημαίνει η Le Monde.

Τα γερμανικά ΜΜΕ παρακολουθούν στενά την πορεία του ελληνικού ζητήματος και τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

Η Tageszeitung αναφέρεται εκτενώς στην συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ με την καγκελάριο στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι στόχος της συνάντησης είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα». Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση». Για το λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της ΕΕ, μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος.


Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου η συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο δεν θα αφορά όμως «μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται όμως και το ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο προσφιλές πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ». Η ΤΑΖ κλείνει με την εκτίμηση ότι εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».Πηγή: Deutsche Welle/ Bloomberg/ AΠΕ-ΜΠΕ
Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Οικονομία / «Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ακρίβειας είναι το ανθρακούχο νερό, το οποίο είναι 129% ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, οι χαρτοπετσέτες στο 100%, η μαργαρίνη (60%) και το βούτυρο (54%)
LIFO NEWSROOM