Μειώθηκε και άλλο ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων και των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα

Μειώθηκε και άλλο ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων και των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ελλάδα Facebook Twitter
: Menelaos Myrillas / SOOC
1

Συνεχίσθηκε και το 2016 η μείωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα, ενώ σε πτωτική τροχιά επανήλθε ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων στη χώρα, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EU structural financial indicators).


Συγκεκριμένα, ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων μειώθηκε στο τέλος του 2016 στα 2.332 από 2.547 το 2015 και 3.629 το 2012. Ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων, που το 2015 είχε αυξηθεί ελαφρά στους 46.095, πέρυσι μειώθηκε σημαντικά στους 42.628.


Από τα στοιχεία της ΕΚΤ προκύπτει μία περαιτέρω αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με το ποσοστό του ενεργητικού των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών να φθάνει στο 97,3% το 2016 από 95,2% το 2015 και 79,5% το 2012.


Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα, ακολουθούμενη από την Εσθονία (88%) και τη Λιθουανία (87,1%). Από την άλλη πλευρά, το Λουξεμβούργο (27,6%), η Γερμανία (31,4%) και η Αυστρία (34,5%) έχουν τον χαμηλότερο βαθμό συγκέντρωσης.


Η πτωτική τάση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων συνεχίσθηκε το 2016 και στην ΕΕ, με τη μείωση να φθάνει στο 4,8% κατά μέσο όρο για τις 26 χώρες που παρουσίασαν στοιχεία. Ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων στην ΕΕ μειώθηκε, επίσης, κατά μέσο όρο κατά 1,4% στις 27 χώρες. Η μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ σημειώνεται από το 2008.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2026 ΒΟΥΛΗ

Οικονομία / Στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2026: Τι προβλέπει για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιά

Κυρίαρχα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 2026, είναι η ενίσχυση του εισοδήματος και η μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις οικογένειες με παιδιά
LIFO NEWSROOM
ΦΤΩΧΕΙΑ OXFAM

Οικονομία / Oxfam: Τα περσινά κέρδη των δισεκατομμυριούχων της G20 θα έβαζαν τέλος στη φτώχεια των ανθρώπων

Η ΜΚΟ καλεί οι πλούσιοι του κόσμου να «φορολογηθούν με δίκαιο τρόπο για να συμβάλουν να τερματιστεί η φτώχεια και να καταπολεμηθεί η απορρύθμιση του κλίματος»
LIFO NEWSROOM