Ιδρύεται η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της ακρίβειας: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Την ίδρυση μιας εθνικής αρχής που θα αναλάβει συνολικά την εποπτεία της αγοράς μαζί με την προστασία του καταναλωτή ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για ένα ακόμη «όπλο στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Ανέφερε ότι «θα είναι στα πρότυπα άλλων αρχών, κυρίως σκανδιναβικών χωρών. Η Σουηδία είναι το πιο κοντινό παράδειγμα σ' αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε στην πατρίδα μας, είπε χαρακτηριστικά.

Ανεξάρτητη Αρχή κατά της ακρίβειας: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

«Είναι μία αρχή η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την Αρχή Ανταγωνισμού και θα πλαισιώνεται από υφιστάμενα στελέχη του Συνηγόρου του Καταναλωτή, της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς, της ΔΙΜΕΑ, η οποία έχει κάνει μια σημαντική δουλειά ως προς τον έλεγχο της αγοράς. Αλλά πιστεύω ότι αυτή η Αρχή βάζει ένα τέλος και σε μια πολυδιάσπαση ενοποιώντας υπηρεσίες που ουσιαστικά έχουν κοινές δράσεις. Ο νέος αυτός θεσμός θα έχει την ευθύνη των ελέγχων, των καταγγελιών, των κυρώσεων, της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα θα ενεργοποιηθεί και μία ειδική εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν και να κινητοποιούν αμέσως τους ελεγκτές», είπε.

Επίσης, μίλησε και για την ενίσχυση του e-katanalotis ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις όπως η θέσπιση από τα σούπερ μάρκετ σε συνεργασία με τους προμηθευτές μιας ειδικής σήμανσης σε προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν σε μειωμένο μέγεθος. Μία άλλη πρωτοβουλία αφορά τις λαϊκές αγορές, αποκλειστικά για παραγωγούς.

Ως δεύτερο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου αφορά το θέμα της μετανάστευσης. «Αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο θα έλεγα ότι οι ποινές θα είναι βαρύτερες για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα μας αν στο μεταξύ έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους. Με καθαρές εξηγήσεις, καθαρές λύσεις θέλουμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικό και δίκαιο τον μηχανισμό των επιστροφών. Αυτό δεν είναι μόνο μία εθνική προτεραιότητα. Είναι μία ευρωπαϊκή προτεραιότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που αφορά πολλά συναρμόδια υπουργεία και ανέφερε ότι «έχουμε καλές και λιγότερο καλές ειδήσεις: οι συνολικές ροές είναι μειωμένες, κυρίως οι ροές στα ανατολικά μας σύνορα είναι σημαντικά μειωμένες, έχουμε μία καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ο φράχτης στον Έβρο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός και γι αυτό και επεκτείνεται και δεν θα κουραστώ να λέω ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και στη χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών γιατί ουσιαστικά προστατεύουν και τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε κάποια ζητήματα με ροές από τη Λιβύη αλλά ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία συνολική παρέμβαση η οποία συντείνει στο να έχουμε μία ασφαλέστερη και καλύτερη καθημερινότητα για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες».

«Όταν ένας γόρδιος δεσμός επιμόνως δεν μπορεί να λυθεί, τότε πρέπει να κοπεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Και αυτή είναι η απόφαση την οποία πήραμε στο όνομα -θα έλεγα- διαχρονικών ευθυνών όλου του πολιτικού κόσμου. Η κυβέρνηση παίρνει μία απόφαση να αποκαταστήσει πλήρως τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στον κρίσιμο τομέα των αγροτικών ενισχύσεων και είμαι σίγουρος ότι και όλος ο πρωτογενής τομέας θα αντιληφθεί τη σημασία αυτής της επιλογής», τόνισε.

Σκοπός όπως είπε είναι να μην καθυστερούν οι επιδοτήσεις αλλά και κανένα ευρώ να μη χάνεται από τον καλλιεργητή, από τον κτηνοτρόφο που το δικαιούται για να καταλήξει στην τσέπη κάποιου επιτήδειου.

 
Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτοξεύτηκε στις εξαγωγές το ούζο – Πρωταθλητής των ελληνικών αποσταγμάτων στις διεθνείς αγορές

Οικονομία / Εκτοξεύτηκε στις εξαγωγές το ούζο – Πρωταθλητής των ελληνικών αποσταγμάτων στις διεθνείς αγορές

Με αύξηση 5,2% στην αξία και 2,4% στην εξαγόμενη ποσότητα, το ούζο διατηρεί τη δυναμική του και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές εμπορικό πεδίο των αλκοολούχων
LIFO NEWSROOM