Χατζηδάκης: 4ήμερη εργασία για όσους το θέλουν - Το νομοσχέδιο δεν καταργεί το 8ωρο

Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο Facebook Twitter
pixabay
0

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δεν καταργεί το 8ωρο, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση.

«Έχουμε να κάνουμε με μια αντιπολίτευση η οποία συνειδητά ψεύδεται, είναι πρωταθλήτρια των fake news και διαστρεβλώνει το περιεχόμενο όλων των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης», δήλωσε στρέφοντας τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Κατά τον υπουργό η πιο σημαντική διάταξη του εργασιακού νομοσχεδίου είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας, με τον οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να έχει τις εγγυήσεις για την τήρηση ωραρίου. «Θα καταγράφονται και θα πληρώνονται οι υπερωρίες και δεν θα υπάρχει μαύρη εργασία, ενώ θα προστατεύονται και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι σε άλλους που κάνουν κόλπα», υποστήριξε. 

Κατά τον κ. Χατζηδάκη, αν ένας εργαζόμενος θέλει να μην κάθεται όσο προβλέπεται από την άδεια, αλλά να αποταμιεύει χρόνο για την οικογένεια του, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν συνδικάτα, θα μπορεί να το ζητά από τον εργοδότη, αρκεί να συμφωνεί η διεύθυνση. «Δεν είναι δώρο ούτε σε εργοδότη ούτε σε εργαζόμενο. Είναι μια δυνατότητα επιπλέον», υποστήριξε.

Η ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη απεργία για την Τρίτη 4 Μαΐου επισημαίνοντας πως «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές  στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα». Από την πλευρά του, ο υπουργός σχολίασε για τις υπερωρίες: «αυξάνουμε τον αριθμό τους και ελέγχουμε αν πληρώνονται με την ψηφιακή κάρτα».

Κατά τον ίδιο, οι υπερωρίες και η διευθέτηση έχουν ως βάση το 8ωρο αν και είναι διαφορετικοί μηχανισμοί. «Τόσο κακό είναι να τους εξασφαλίσουμε 4ημερη εβδομάδα εργασίας σε αυτούς που το θέλουν και συμφωνούν με εργοδότες και πρέπει εμείς από το πολιτικό σύστημα να τους αναγκάσουμε σε πενθήμερη εργασία; Είναι τόσο προοδευτική αυτή η αντίληψη ή κάποιοι υποστηρίζουν αραχνιασμένα δόγματα του '50 και του '60και δεν βλέπουν τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί» διερωτήθηκε.

Οι αντιδράσεις

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι οι διατάξεις για το ωράριο και τους συμψηφισμούς των υπερωριών με ρεπό ή μειωμένο ωράριο.

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξαπέλυσε χτες επίθεση στον Κωστή Χατζηδάκη κάνοντας λόγο για φιλελεύθερες πρακτικές και εμπαιγμό προς τους εργαζομένους καθώς ισχυρίζεται «ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελός τους ,την ώρα που απεργάζεται την κατάργηση του οκταώρου ,τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, τη διεύρυνση της εργασίας της Κυριακής και την περαιτέρω μείωση των μισθών».

Και οι συνδικαλιστές αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις τονίζοντας ότι υπό την απειλή της ανεργίας, στην πράξη δεν είναι δύσκολο να υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να υποβάλλει αίτημα για τον συμψηφισμό των υπερωριών.

«Όπως έγινε και στο παρελθόν , στην πράξη η αγορά δε θα ενδιαφερθεί να εφαρμόσει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας τη στιγμή που το κόστος των υπερωριών παραμένει χαμηλό, επισημαίνει ο γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγιωργόπουλος. Το νέο εργασιακό από την άλλη συμπεριλαμβάνει «καρότα» δηλαδή φιλεργατικές διατάξεις, για να θολώσει το τοπίο όσον αφορά τα «μαστίγια» που έρχονται, προσθέτει.

Τι θα προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο

Ωράριο εργασίας με δεκάωρο για έξι μήνες χωρίς επιπλέον αμοιβή αλλά με ισόποση μείωση ωραρίου το επόμενο διάστημα ή με ρεπό ή με αύξηση των ημερών άδειας, θα προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά το Πάσχα.

Βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

-Επιχειρήσεις και εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν επιπλέον δύο ώρες την ημέρα το προσωπικό και στη συνέχεια να τις συμψηφίζουν για το επόμενο αντίστοιχο διάστημα με μείωση ωραρίου ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας ή συνδυασμό μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. 

-Αυξάνεται το ετήσιο πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες, όταν σήμερα το ανώτατο όριο είναι 48 ώρες ανά 6μηνο για εργαζομένους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες και 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους το έτος.

-Η διευθέτηση του χρόνου θα μπορεί να γίνει με ατομική σύμβαση συμφωνίας εργοδότη – εργαζομένου μόνο εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων ή δεν επιτευχθεί η κατάρτιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας. 

-Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους, το οποίο φυσικά θα πρέπει είναι συνδεδεμένο σε πραγματικό χρόνο, με το αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

-Κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης η ημερήσια απασχόληση του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ώρες.

-Εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων υπογράφεται ατομική σύμβαση με κάθε εργαζόμενο που θα εργασθεί υπό το εν λόγω σύστημα. Η εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση εργοδότη και εργαζομένου επιτρέπεται μόνον εάν η επιχείρηση διαθέτει και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων της, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΡΓΑΝΗ, σε πραγματικό χρόνο.

-Θα προβλέπεται το άνοιγμα μιας σειράς επαγγελμάτων – όπως τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, η παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά φαρμάκων – και τις Κυριακές. Οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούν να παρέχονται και τις Κυριακές.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ