Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως το διοικητικό συμβούλιό του εξέλεξε την Κριστίν Λαγκάρντ για μια δεύτερη πενταετή θητεία στη θέση της γενικής διευθύντριας. Η νέα θητεία της θα αρχίσει στις 5 Ιουλίου.

 

Η Λαγκάρντ, η οποία ανέλαβε τη θέση το 2011, υπογράμμισε πως το ΔΝΤ είναι αφοσιωμένο στον στόχο του να βοηθήσει στην εξασφάλιση παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διεθνούς συνεργασίας.

 

Η Λαγκάρντ που η εμπλοκή της με τη γαλλική δικαιοσύνη δεν την εμπόδισε να διεκδικήσει και πάλι τη διεύθυνση του Ταμείου για μια δεύτερη θητεία, ήταν και η μοναδική υποψήφια και εξελέγη "με συναίνεση", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

 

Το ΔΝΤ έδειξε εμπιστοσύνη στην πρώην υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, η οποία παραπέμπεται στην πατρίδα της, σε δίκη για το ρόλο της στην αποζημίωση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η Λαγκάρντ, κατηγορείται για φερόμενη αμέλεια στην υπόθεση που ξεκίνησε το 1993, όταν ο Μπερνάρ Ταπί ισχυρίστηκε ότι το μερίδιο του στην  Adidas, το οποίο εκείνος είχε πουλήσει στην κρατική Credit Lyonnais, ξαναπουλήθηκε  από την τράπεζα για ποσό πολύ μεγαλύτερο. Ο επιχειρηματίας κατηγόρησε στην τράπεζα ότι τον είχε εξαπατήσει και η Λαγκάρντ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τότε, επέτρεψε τη διαιτησία που είχε ως αποτέλεσμα ο Ταπί να αποζημιωθεί με 403 εκ. ευρώ. 

 

Το γαλλικό δικαστήριο κατηγορεί την σήμερα επικεφαλής του ΔΝΤ, ότι θα έπρεπε τότε να προσβάλει την απόφαση της διαιτησίας η οποία προκάλεσε ζημιά στο δημόσιο. Ωστόσο η ίδια η Λαγκάρντ ισχυρίστηκε ότι δρούσε κατόπιν εντολών του Σαρκοζί. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr