Creta Farms: Κακοδιαχείριση, εκροές εκατ. και υπερτιμολογήσεις αποκαλύπτει πόρισμα της Deloitte

Creta Farms: Κακοδιαχείριση, εκροές εκατ. και υπερτιμολογήσεις αποκαλύπτει πόρισμα της Deloitte Facebook Twitter
0

«Ράπισμα» για τους αδερφούς Δομαζάκη, βασικών μετόχων και επικεφαλής της Creta Farms, αποτελεί το πόρισμα της Deloitte για την κρητική αλλαντοβιομηχανία. 

Το πόρισμα βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στα «χέρια» της της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Creta Farms. Στο έγγραφο της συμβουλευτικής Deloitte Business Solutions, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr φέρει την κωδική ονομασία Knossos, καταγράφονται ευρήματα κακοδιαχείρισης, εκροές αρκετών εκατομμυρίων από τα ταμεία της εταιρείας προς τους βασικούς μετόχους και υπερτιμολογήσεις.

Από το πόρισμα της Deloitte προκύπτει πως η εταιρεία πλήρωνε με «καπέλο» την Ευρωκρέτα, εταιρεία συμφερόντων των Αφών Δομαζάκη. Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται εκεί η τελευταία τιμολογούσε στην Creta Farms το κόστος που η ίδια επωμιζόταν αυξανόμενο µε ένα συντελεστή προσαύξησης 5% - 10%. Παράλληλα διαπιστώνεται και υπερτιμολόγηση παγίων στοιχείων που αγόρασε η Creta Farms με το προϊόν της υπερτιμολόγησης να έχει καταλήξει σε λογαριασμούς των βασικών μετόχων της.

  

Σύμφωνα με το πόρισμα, δώδεκα εταιρείες, που συνδέονται µε τους βασικούς μετόχους και συγγενικά τους πρόσωπα δεν αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις ενώ η Ευρωκρέτα, συμφερόντων των δύο βασικών μετόχων, εμφανίζεται, εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται την περίοδο 2006 έως 2018 στις οικονομικές καταστάσεις. 

Βασικό εύρημα της Deloitte αποτελεί πως κατά τη πενταετία 2014 - 2018 υπήρξαν εκροές ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Εμμανουήλ (Μάνο) Στ. Δοµαζάκη και Κωνσταντίνο (Τάκη) Δοµαζάκη. Την ίδια περίοδο οι δύο βασικοί μέτοχοι εισέφεραν στην Ευρωκρέτα 1,150 εκατ. ευρώ. Επίσης διαπιστώθηκε ότι την επίμαχη περίοδο η Creta Farms προέβη σε απομειώσεις των απαιτήσεών της από τους βασικούς μετόχους. Το συνολικό ύψος των απομειώσεων την περίοδο 2014 - 2018 ανέρχεται σε 3,161 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τις συνολικές απολήψεις των βασικών μετόχων για την περίοδο αυτή (2,9 εκατ. ευρώ) και επιπλέον ποσό 259.458 ευρώ που αφορά απολήψεις που είχαν πραγματοποιήσει οι βασικοί μέτοχοι πριν την 1.1.2014.

Οι απολήψεις των βασικών μετόχων διαγράφονται από τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας μέσω πληθώρας συμψηφιστικών και γενικότερα σύνθετων λογιστικών εγγραφών και όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Οικονομική Διεύθυνση της εταιρείας, το Νομικό της τμήμα και τον Ορκωτό της Ελεγκτή. Από την έρευνα της Deloitte προέκυψε πως η Ευρωκρέτα, τιμολογούσε στην Creta Farms το κόστος που η ίδια επωμιζόταν αυξανόμενο µε συντελεστή προσαύξησης 5% - 10%.

Σχετικά με τα εστιατόρια Ντάκος, η Deloitte, αναφέρει πως οι εργασίες χρηματοδοτήθηκαν εμμέσως από την Creta Farms, παρά το γεγονός ότι οι εργασίες αυτές εξυπηρετούσαν ανάγκες των βασικών μετόχων και της Ευρωκρέτα ενώ έρευνα πραγματοποιήθηκε για για τη θυγατρική της Creta Farms, Hellas Farm. Η εν λόγω εταιρεία, το 2002, μετονομάσθηκε σε ΦΑΡΜΑ Θεσσαλίας και εξαγόρασε σε πλειστηριασμό, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μονάδας παραγωγής στα Τρίκαλα, έναντι 3,3 εκατ. ευρώ. Ανάμεσά τους απέκτησε και 20 σιλό. 

Χρηματοδότης και τελικός αποδέκτης

Δέκα χρόνια μετά, το 2012, πούλησε 16 σιλό στην Creta Farms η οποία με τη σειρά της τα πώλησε, εκείνες τις ημέρες, στην ΤΕΤΩΡΟΣ και στην Μεταλλουργική Κρήτης, εταιρείες με τις οποίες οι βασικοί μέτοχοι διατηρούσαν μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις. Όμως τα σιλό δεν έμειναν στην κατοχή της ΤΕΤΩΡΟΣ και της Μεταλλουργική Κρήτης, αντιθέτως εντός του ίδιου μήνα πουλήθηκαν στην Ευρωκρέτα.

Τα σιλό καταστράφηκαν και μάλιστα λίγο διάστημα από την τελευταία συναλλαγή, από τρίτη εταιρεία. Η σύμβαση για την καταστροφή των σιλό υπογράφηκε μεταξύ της τρίτης εταιρείας και της ΦΑΡΜΑ Θεσσαλίας, παρά το γεγονός ότι κυρία των σιλό τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν η Ευρωκρέτα.

Με αυτόν τον τρόπο η Creta Farms υπήρξε ταυτόχρονα o χρηματοδότης αλλά και o τελικός αποδέκτης αυτών των χρημάτων, γεγονός που δημιουργεί, όπως σημειώνεται στο πόρισμα «εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο οι εν λόγω συναλλαγές της Creta Farms είναι πραγματικές». Σημειώνεται πως από την πώληση των σιλό η Creta Farms έγραψε στα βιβλία της για το 2012 κέρδος 230.000 ευρώ.

Πιθανές εικονικές συναλλαγές 

Παράλληλα στο πόρισμα αναφέρεται ότι τα διπλώματα και οι ευρεσιτεχνίες της Creta Farms μεταφέρθηκαν «εν μία νυκτί στην Κύπρο» σε εταιρεία που συμφερόντων από κοινού οι Αφοί Δομαζάκη. Τελικά τον Ιούλιο του 2019, η Novaplot επιστρέφει, όχι 10 πατέντες που περιελάμβανε η αρχική λίστα της εταιρείας, αλλά 14 πατέντες στην Creta Farms. Η Deloitte, για τη συναλλαγή που αφορά τη μεταβίβαση των 10 δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας το 2017, αναφέρει πως ενδέχεται να ήταν μια εικονική συναλλαγή καθώς οι πατέντες αυτές παραχωρήθηκαν στη Novaplot με μηδενική αξία και στη συνέχεια επανήλθαν σε αυτή πάλι με μηδενική αξία.

Τα ευρήματα από τον έλεγχο της Deloitte, σύμφωνα με νομικούς κύκλους που επικαλείται το capital.gr, επηρεάζουν το ενεργητικό της εταιρείας και όχι το παθητικό αυτής. Άρα δεν επηρεάζεται ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας εξυγίανσης, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι οι οποίοι σημειώνουν «το πόρισμα δεν επηρεάζει την πλειοψηφία των πιστωτών, τα υπόλοιπα των πιστωτών και φυσικά την ίδια την εξυγίανση».

Η Impala, ο επενδυτής δηλαδή, θα πάρει τα πάγια, τα σήματα και τις πατέντες και το προσωπικό, ενώ όλα τα προβλήματα θα μείνουν πίσω, για τον ειδικό εντολοδόχο. Σε ό,τι αφορά τα 3 εκατ. ευρώ των απολήψεων, η εταιρεία, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της θεώρησε τα χρήματα αυτά παράνομες απολήψεις/δάνεια και τα έχει χαρτοσημάνει, με σκοπό την ανάκτηση τους μέσω της δικαστικής οδού. 

Με πληροφορίες από capital.gr 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM