Η Μέρκελ απορρίπτει τα κορωνο-oμόλογα

Η Μέρκελ απορρίπτει τα κορωνο-oμόλογα Facebook Twitter
Νέο «όχι» από την καγκελάριο Μέρκελ στα κορωνο- ομόλογα (EPA)
0

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε για άλλη μια φορά τα κορωνο- oμόλογα με κοινό χρέος των χωρών μελών της ΕΕ, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.

Η καγκελάριος σε ειδική σύνοδο του CDU σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης δήλωσε, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ότι η αλληλεγγύη πρέπει να αποδειχθεί ενόψει της δοκιμασίας αυτής που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην κρίση του κορωνοϊού.

Άλλοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η καγκελάριος ήταν επίσης πολύ ανοιχτή στο ζήτημα της χρηματοοικονομικής αλληλεγγύης της Γερμανίας αλλά δεν υπήρξε «πολιτική ένωση» όπως είπαν χαρακτηριστικά, για το κοινό χρέος μέσω των αποκαλούμενων κορωνο-oμολόγων.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο το πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε θα πρέπει να τεθεί σε συζήτηση από κοινού με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ενώ σημείωσε πως η χώρα της απορρίπτει το κορωνο-ομόλογο αν και κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε συμφώνησε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη.

«Ξέρετε ότι δεν πιστεύω πως πρέπει να έχουμε κοινό χρέος λόγω της κατάστασης της πολιτικής μας ένωσης και γι 'αυτό απορρίπτουμε αυτήν την ιδέα» είπε σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters.

Υπάρχουν τρεις καλοί τρόποι για δείξουμε αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, είπε η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την τηλεδιάσκεψη της ομάδας του CDU.

Ένα ταμείο εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για επιχειρηματικά δάνεια, το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμων εργαζομένων «Sure», το οποίο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας κατά την κρίση και προληπτικές πιστοληπτικές κατευθύνσεις από το ταμείο διάσωσης του ESM για τις ιδιαίτερα πληγείσες χώρες.

Τα κορωνο-oμόλογα ως κοινά ευρωπαϊκά χρεόγραφα είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα: η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι σθεναρά υπέρ τους, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι εναντίον τους.

Το απόγευμα, το Eurogroup σκοπεύει να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο διάσωσης αξίας περίπου 500 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, μετά από ευρωπαϊκές πιέσεις, δήλωσε νωρίτερα αισιόδοξος για την έκβαση του σημερινού Eurogroup.

Με πληροφορίες από το Focus/Reuters

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ