Μικρές αυξήσεις 10 έως 15 ευρώ, δηλαδή 1,5%, έρχονται για χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό με την νέα κλαδική σύμβαση που υπεγράφη χθες.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, οι νέοι μισθοί που κυμαίνονται από 684 έως 964 ευρώ για άγαμους, νεοπροσλαμβανόμενους, χωρίς εκπαίδευση και κλιμακώνονται έως και τα 1.400 ευρώ για έγγαμους με 25ετή προϋπηρεσία και πτυχίο ανώτερης σχολής ισχύουν αναδρομικά από 21 Φεβρουαρίου του 2019 και για μια 2ετία έως και τις 20 Φεβρουαρίου του 2021. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία διαιτητική απόφαση έληξε στις 20 Φεβρουαρίου φέτος.

 

Η σύμβαση φέρεται να προστατεύει και τους διανομείς – ντελιβεράδες για τους οποίους προβλέπει ελάχιστο μισθό 741,66 ευρώ και ανώτατο 1.011 ευρώ για παντρεμένους με 9 χρόνια προϋπηρεσία, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων που νομοθετήθηκαν τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο του νόμου 4611/2019 (ο νόμος για τις 120 δόσεις). Σημειώνεται ότι, οι εν λόγω μισθοί ισχύουν μόνο για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

 

Πρόκειται για την πρώτη κλαδική σύμβαση που υπογράφεται συναινετικά με τους εργοδότες μετά από 12 χρόνια. Την σύμβαση υπέγραψαν από την πλευρά των εργοδοτών:

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)
Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας (ΟΕΖΕ)
Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδος
Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)